9 juli, 2010

Tätt när världstrean vände mot Kjellberg

Anna Kjellberg var ute efter revansch mot Katie Spithill efter förra årets finalförlust i Stena Match Cup Sweden. I år möttes de redan i kvartsfinal och det blev en mycket tät historia. Anna ledde med 2-1 när seglingarna avbröts igår men fick det tuffare idag. Världstrean Spithill vände med två segrar till 3-2 totalt och gick vidare.

De andra tre kvartsfinalerna avgjordes i tre raka matcher där holländskan Renee Groenevald, ryskan Ekaterina Skudina och brittiskan Lucy MacGregor tog sig vidare till semifinal.

Liksom i förra årets final var OS-hoppet Kjellberg mycket nära att slå Katie Spithill, trea på världsrankingen. Och precis som då lyckades Nya zeeländskan vända underläge till seger.

I den avgörande seglingen vann Anna starten knappt och låg lite före inför första rundningen. Men Spithill avslutade med några bra slag och kunde sätta sin spinnaker före Kjellberg. Svenskan jagade sedan hela matchen utan att riktigt kunna komma ikapp.

– Det kändes rätt tungt för vår del idag, vi fick ingen bra fart i båten. Vi kände oss trygga och väl förberedda inför seglingarna men Katie seglade fantastiskt bra i den här vinden, säger en besviken Anna Kjellberg.

Semifinal och final i Stena Match Cup Swedens damklass seglas under lördagen.

En vinst i tävlingen för Kjellberg hade varit ett stort steg mot en plats i truppen till London-OS 2012, där den ingår som en av flera kvalificeringar till OS-platsen, tillsammans med SM, världscuptävlingar och teamets totala form under 1,5 år. 2011 tas beslutet om vilket svenskt team som får OS-platsen.

– Nu ska vi först segla SM i Malmö och vi är otroligt revanschsugna. Sen väntar ett träningsläger i sommar inför seglingarna i Weymouth där även OS seglas 2012, avslutar Kjellberg.

Om Stena Match Cup Sweden
Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av tio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour. Evenemanget pågår på Marstrand 5–11 juli 2010 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.