12 juli, 2010

GKSS firar 150 -årsjubileum

I år fyller GKSS 150 år och den anrika klubben från Göteborg firar med härliga tillställningar och spännande regattor under hela året. Ett av de största och mest kända är förstås Match Cup Sweden i Marstrand som varit ett självklart besök för seglingsintresserade svenskar i 16 år.

Pressrelease:

GKSS är en av Sveriges största och mest anrika idrottsföreningar och firar i år 150 års-jubileum. GKSS startade Match Sup Sweden under namnet Swedish Match Cup för 16 år sedan, 1994, med Magnus Holmberg som en av initiativtagarna. 2007 fick tävlingen namnet Match Cup Sweden samtidigt som den tog plats som en av tio deltävlingar i VM-serien World Match Racing Tour. I samband med detta gick eventmanagementföretaget Brandspot in som kommersiellt ansvariga för eventet.

– Vi är mycket stolta och glada över att tävlingen som GKSS startade 1994 har befäst sin plats som ett av världens främsta match racing-evenemang, säger Peter Klock, vd på Göteborgs Kungliga Segel Sällskap.
Juileumsåret 2010 firades helgen 5-6 juni i hemmahamnen Långedrag med över 5000 besökare. Helgen bjöd medlemmar och besökande på utställningar och livemusik. Vidare arrangerades en unik regatta med ett fyrtiotal träbåtar av olika slag. Kappseglingen skedde enligt tradition med startballong, enslinje, Blue Peter och startkanon.

Den 5-13 augusti är det dags för ännu en spännande tävling på marstrands legendariska vatten. GKSS bjuder i samband med sitt 150-årsjubileum in till tävlingar med Drake, en klassisk kölbåt framtagen av GKSS på 1920-talet. Omkring 100 smäckra Drakarfrån hela världen väntas besöka Marstrand under tävlingsveckan Dragon Gold Cup.

GKSS har en anrik historia och har fostrat många världskända seglare såsom Pelle Petterson, Stig Wennerström, John Albrektsson, Hans Wallén, Marit Söderström, Magnus Holmberg, Terése Torgersson och Vendela Santén. Sammantaget har GKSS över 30 världsmästartitlar och 14 olympiska medaljer.

Ungdomsverksamheten spelar en stor roll i GKSS verksamhet. Varje år utbildas ca 1200 elever varav 850 ungdomar vilket gör GKSS ungdomsverksamhet till en av de tio största i Sverige. Varje sommar samlas totalt 350 ungdomar med olika erfarenhet på GKSS alldeles egna ö, Aeolusön. Där spenderar de en vecka fylld av segling, gemenskap och glädje.

För att lära dig mer om GKSS spännande historia och de världskända seglare som tävlat för GKSS genom åren, finns GKSS jubileums-DVD att köpa på www.gkss.se. Filmen innhåller exklusivt material från 100-årsjubiléet i Marstrand 1960, historian bakom succétävlingarna på Marstrand och intervjuer med bl.a. Pelle Petterson och Magnus Holmberg.

GKSS har flera OS-hopp till London 2012. Evenemang som Stena Match Cup Sweden är viktiga för att kunna ge klubben och våra seglare exponering och stöd från alla håll.

– Målet är att kunna etablera oss som ett av de verkligt stora internationella evenemangen i Sverige, tillsammans med aktiva och starka företag som sponsorer, avslutar Jan Torstenson, vd på Brandspot.
Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av tio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour samt en damklass med OS-båten Elliott 6. Evenemanget pågår på Marstrand 5–11 juli 2010 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.