14 juli, 2010

Kustbevakningen bygger nya båtar i Estland

Kustbevakningens nya övervakningsfartyg i serien 312 byggs av Baltic Workboats i Estland. De nya fartygen ska ersätta äldre fartyg i den svenska kustbevakningsflottan. Det första fartyget ska levereras sker hösten 2011. Varvet ligger i Kurresaare på Ösel i Estland och bygger bland annat polis-, lots- och fiskerikontrollfartyg i aluminium och stål, för flera myndigheter i olika länder.

312-serien kommer bland annat att användas för övervakning, gränskontroll, fiskerikontroll, sjöräddning och i sjösäkerhetsarbete. Fartygen blir 23,6 meter långa, 5,68 meter breda och får en topphastighet på 30 knop. Produktionskostnaden för de fem fartygen uppgår till sammanlagt 150 miljoner kronor.

Fartygen kommer att förses med bränslesnåla IPS-motorer från Volvo Penta . Skrovet har anpassats till motortypen och optimerats för minsta vattenmotstånd vid marschfart.

Just nu pågår konstruktionsarbetet som beräknas vara färdigt i september 2010. Då räknar varvet Baltic Work Boats med att börja bygga det första fartyget.

Projektet är nu inne på sjätte versionen av generalarrangemanget med modifieringar och förbättringar.