2 augusti, 2010

Tolv dagars segling nonstop England-Sverige

Blöta men mycket nöjda och vid gott humör kom Vixen med besättning till Trosa. Efter en fruktansvärd natt med fyra timmars åskväder nådde båten Sandsänkans fyr utanför Harstena. Då hade de ungefär 33 Nm till Hartsö Stångskär, där Vixen möttes vid 20-tiden av engelska flaggan, tutor och varm choklad. Välkomstkommittén lotsade sedan genom skärgården till Hållsnäs utanför Trosa.

Vixen har noterat toppfarten 13,4 knop och hållit ett genomsnitt på dryga 4 knop på sin 1 000 Nm och tolv dagar långa seglats från Cowes på engelska sydkusten till Trosa. Inte illa med tanke på en nästan vindstilla måndag i Nordsjön och sedan två dygn med långsam bogsering genom Kielkanalen!

Så här säger Fredrich Dahlman, styrelseordförande Scandinavian Classic Yacht Trust och själv erfaren seglare och världsmästare med sin båt Fågel Blå i klassisk sexa i Cowes 2007:

”En fantastisk bedrift att segla från Cowes till Trosa och väldigt brittiskt att verkligen ta sig an extrema utmaningar! Genomförandet är helt i linje med classic yachting – att utsätta sig för naturens element under lång tid har alltid varit ett av många skäl att segla. Vi hurrar och hoppas Vixens bedrift att renovera och aktivt använda klassiska yachter kommer att fungera som inspiration och backas upp av företag som vill dra nytta av att synas i dessa utmanande sammanhang.”

Luke Yeats, Jack Gifford och Will Sheperd har lämnat över vattenprover och annan miljödokumentation till representanter för Askölaboratoriet . De ska nu sammanställa proverna, titta på förekomsten av plankton, näringsämnen och annat. Under Trosa Seglar Vackert visas en utställning med resultat och bilddokumentation från Vixens segling. Men redan nu kan de avslöja att det flöt omkring massor av skräp och sopor på Nordsjön medan de inte såg ett enda skräp i Östersjön!

Vixen kommer att synas i flera delmoment under Trosa Seglar Vackert, bland annat vid den stora seglingsfinalen på lördag 7 augusti, Trosa Tullgarn Royal Palace Regatta med seglingstävlingar i Tullgarnsviken utanför slottet.

Bakom regattan Trosa Seglar Vackert står Stiftelsen Scandinavian Classic Yachting Trust som arbetar för att klassiska seglande träbåtar ska seglas, synas och åter bli eftertraktade. På så sätt vill man rädda ett värdefullt kulturarv.

Bildtext:
Skepparen Luke Yeats, Jack Gifford och Will Sheperd framme med Vixen i Brunsbüttel vid Kiel-kanalens mynning.