13 augusti, 2010

Cummins MerCruiser Diesel och Volkswagen i allians

Två av motorbranschens jättar gör en gemensam storsatsning på den marina sektorn. Det är Cummins MerCruiser Diesel och Volkswagen som har offentliggjort sina planer på en långsiktig satsning för att utveckla nya motorer under fem liters slagvolym. De ska marknadsföras och säljas under varumärket CMD.

Tyska VW är en gigant på bilsidan och ligger nära att ta tätpositionen som världens största biltillverkare från japanska Toyota. Men på marinsidan har det varit trögare. VW har försökt bygga upp en komplett organisation med sina fina motorer från VW:s och Audis fabriker, men det har inte riktigt lossnat.

En av förutsättningarna för samarbetet är att de nya motorerna ska klara alla kommande miljöregler. De motorer som ska utvecklas blir på max fem liter upp till 350 hk (258 kW) och produceras i Salzgitter, Tyskland. Dessutom kommer alla alla nuvarande Volkswagens marinmotorer från och med 1 januari att fortsätta säljas under varumärket CMD.

Motorer över fem liter kommer CMD att fortsätta att bygag genom att marinisera Cumminsmotorer i USA.