17 september, 2010

Välljudande premiär för lyxiga Sunseeker 40M

Det blev en mycket väl uppmärksammad premiär för nya Sunseeker 40M vid båtmässan i Southampton 10 september. Båtliv var på plats när miljardären och “draken” Theo Paphitis (medlem i den engelska originalversionen av TV-programmet Draknästet) tog emot sin nya båt. Denna båt i 175 miljoner kronorsklassen invigdes till klassiska toner från operasångerskan och mezzosopranen Katherine Jenkins.

Allting är sensationellt stort och lyxigt med nya Sunseeker 40M. Miljardären Theo Paphitis var också mycket nöjd när han talade vid invigningen. Han hade nyligen varit ute på sista rundan med sin Sunseeker 30M (endast 30 m lång) när han nu fick byta upp sig till den större 40M.

Han mottog båten av Sunseekrs grundare och delägare Robert Braithwaite (längst t. v. på bilden här nedan, Katherine Jenkins i mitten och Theo t. h.).

Den 40 m långa och över 300 ton tunga yachten kostar motsvarande 160 Mkr plus moms. Den har två stycken MTU V10 dieselmotorer och drar cirka 500 liter per timme vid marschfarten 13 knop. Enligt ägaren är toppfarten cirka 24 knop. Han kör dock inte båten själv utan förlitar sig på den sju personer stora besättningen. Kaptenen berättade att enbart leveranskörningen av den här båten kostade motsvarande 650 000 kr. Driften per år uppges till cirka tolv procent av nypriset.

Förutom 40M presenterade Sunseeker även en annan ny lyxig yacht: Sunseeker Manhattan 63 vid PSP Southampton Boat Show.

www.sunseeker.com