29 september, 2010

Ungdoms-SM i match race i Stenungsund

I helgen gick startskottet för ungdoms-SM i match racing. Det var en tuff strid, inte minst för Team Törneman/Knaack/Olsson. Det var en kamp mellan de två finalisterna Team Sylvan och Team Höglander, men efter två jämna matcher vann Team Sylvan.

Besättningen Beata Törneman Sebastian Knaack & Kevin Olsson var en av 15 besättningar i helgens match race. Under regattan har de lärt sig att arbeta i team. Hur man rör sig i båten, kommunikation och samarbete har vart det de varit sämst på men utvecklat mest under veckan.

Teamet är inga erfarna match racing seglare utan jolleseglare från Lerums Seglar gymnasium, men de hade stora förväntningar inför helgen. Träningen har pågått hela veckan i skolans CB 66or i sjön Aspen. Det gick till en början mycket trögt, men besättningen har gjort stora framsteg från början till slut. Tyvärr höll det inte ända fram utan teamet åkte ut söndag morgon efter tre vunna och två förlorade race.

Bästa racet var i Prestarten, då de pressade in motståndare så långt in i en liten vik att det gick på grund och när det började skrapa i Team Törnemans köl skrek Olsson slå, medan motståndarna satt fast i botten.
– Vi har ingen erfarenhet av match racing, men vi har absolut fått blodad tand av denna typen av segling, säger Kevin Olsson.

Gymnasiets CB 66 har varit perfekta tränings båtar inför USM med Per frykholm som tränare. Skolan arbetar för fullt för att få sökande till sin nystartade profil (Match racing för tjejer).

Nästa tävlingstillfälle är Olympiska regattan i Stockholm där Team Olsson/Axen provar 420.

Bilder och filmer finns på:

http://www.youtube.com/watch?v=TG4JkpbFHa0
http://www.svensksegling.se/SSFTavlingar/UngdomsSMMatchRace/Media/