29 september, 2010

Olika domar för sjöfylleri vid två tingsrätter

Att överskrida 0,2 promille när man kör båt eller seglar kan få helt olika konsekvenser beroende på vilken domstol som dömer. I Göteborg friades en sjöfyllerist som hade 0,28 promille i sig när han togs, men i Karlskrona fick en sjöfyllerist med betydligt högre promillenivå en fängelsedom.

Göteborgsposten skriver på sin hemsida idag 29 september om en sjöfyllerist som blev frikänd av Uddevalla tingsrätt. Det var en 55-årig båtförare som körde båt berusad i hamnen i Grebbestad.

Tingsrätten i Uddevalla ogillade åtalet eftersom båtföraren flyttade en båt med defekt motor, från ena sida bryggan till den andra. Enligt GP hävdade mannen att “han flyttade sin båt efter att ha hört på radio att ett väderomslag var nära förestående.” Mannen hade 0,28 promille men frikändes alltså.

Den båtägare som körde upp en motorbåt på Getskär i Karlskrona innerskärgård fick däremot ett fängelsestraff. Han dömdes till en månads fängelse för grovt sjöfylleri, enligt Blekinge Läns Tidnings hemsida.

Föraren hade hela 1,91 promille vid provtagningen oh även passageraren, som stod för navigeringen var berusad och hade 0,96 promille.

Paret körde sin snabbgående båt 5 m upp på Getskär efter att ha spelat golf och avslutat dagen med en rejäl middag. Kvinnan dömdes till 80 dagsböter à 50 kronor för sjöfylleri som medskyldig. Mannen får en månads fängelse för grovt sjöfylleri.

www.gp.se

www.blt.se

Foto: Kustbevakningen.

Kommentarer

Olof Malmlöf 15:55:22 2010-09-29

Verkar väl rimligt!

Medmänsklig 11:05:10 2010-09-30

En man flyttar sin gummibåt inne I en hamn för att han vill säkra båten mot hård vind.
Han hävdar nödliknande situation. Det går inte rätten med på. Rätten hävdar att han skulle be någon annan flytta båten! Det betyder att undantaget " nödliknande situation" försvinner till stor del, om någon annan båt finns i närheten. Kunde Polisen hjälpt mannen? Nej, dom väntade tills han var klar och tog in honom utan anledning för alcoprov!

Sven Seglare 09:32:42 2010-10-01

Det är rätt stor skillnad på 0,28 och 1,91 promille.
Kan det vara därför? ? ?

Olof Malmlöf 15:24:05 2010-10-01

Enorm skillnad! Hela idén med 0,2 gränsen är befängd. Drar ner trovärdigheten för lagar och regler.