5 oktober, 2010

iPad med rastersjökort

Tillverkaren av programvaran iNavX, som under det gångna året varit en av de mest använda navigationsprogrammen för iPhone, har nu en version klar för Apples nya ”Jätte iPhone” iPad. IPad är en förstorad iPhone men har försetts med snabbare processor och bättre GPS mottagare. Den tydliga 10” skärmen och alltigenom pekfunktion ger denna enhet en helt ny dimension för navigation. Med Soltekniks rastersjökort och data från svenska och finska Sjöfartsverket som laddas ner i iPad:en från servern X-Traverse, får du en kraftfull navigationsenhet. IPad:en är snabb tydlig och mycket lätt att hantera och priset för en komplett enhet med sjökort över hela Sverige hamnar väl under 8 000 kr.

Det nya iNavX-programmet till iPad har utvecklas ytterligare och du kan nu använda kurs upp och ladda ner hela sjökortsfloran på en gång och spara på hårddisken i datorn. Vidare finns markeringar på skärmen var nästa kort eller special finns och du kan öppna det kortet med några enkla tryck på skärmen. Du kan också ändra storlek och färg på båtsymbolen samt placera en ett ”styrstreck” framför symbolen som visar färdlinjen.

Väderdataprognoser som så kallade GRIB-filer finns lätt åtkomliga via några enkla tryck på skärmen. Du kan också använda Google Earth satellit och flygfoto vid navigationen på ett mycket enkelt och lätt sätt.

GRIB filer om väder och vindprognoser laddar du hem gratis och presentationen sker direkt på sjökortet. Du kan också med några enkla knapptryckningar visa dina kompisar var du är och varit genom att skicka färdspår med bilder till Facebook eller som GPX fil till andra GPS mottagare och navigationsprogram. Navigationsdata, brytpunkter, färdspår och rutter kan du spara på webben på din sida där dina kompisar kan tanka ner dom.

IPad har en lång batteritid upp till tio timmar uppger tillverkaren och skärmen kan användas i utemiljö utan några problem, även vid solljus.

Hela Sverige och Finland finns nedladdningsbara som Soltekniks uppskattade BSB sjökort till iPad. Sjökorten laddas ner och sparas på hårddisken, från nedladdningsidan X-Traverse www.x-traverse.com, som årsprenumeration för 99 US dollar.

Info: www.soltek.se