3 mars, 2011

Göta kanal satsar på kulturvåg till sommaren

Sommaren 2011 står kulturen i centrum längs Göta kanal. Satsningen går under namnet Göta kanal – Sveriges längsta kulturvåg och samlar upp all kultur längs med kanalen, från veteranbilar till rockkonserter. Själva kanalen är Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk, något som uppmärksammas bland annat i en ny guidad kulturpaddling.

– Kulturpaddlingen är en spännande nyhet för i år, liksom guidade kortturer på cykel vid kanalen. Andra nyheter är en Evert Taube-kryssning och ett nytt äventyr i 3D-format för hela familjen på Karlsborgs fästning säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på Göta kanalbolag.

Göta kanal byggdes som en vattenväg genom Sverige för 200 år sedan, och är i dag ett av Sveriges största upplevelseområden med över tre miljoner besökare per år. Kanalen är en klassiker för alla med båt, men även på landbacken finns det mycket att se och göra – särskilt i semestertider.

Kulturvåg ger ringar på vattnet
Det kulturella utbudet längs med kanalen är brett och omfattar såväl allsång som teaterföreställningar, veteranbilsträffar, rockkonserter och mycket mer. På hemsidan kulturvag.se läggs det upp nya aktiviteter under hela våren. Själva kanalen är ju dessutom ett kulturhistoriskt byggnadsverk kantat av historiska byggnader, museer och offentliga konstverk.

– Det händer så fantastiskt mycket längs med kanalen, men det kan vara svårt för besökarna att få information om allt. Nu ska allt samlas på hemsidan kulturvag.se, och förhoppningen är förstås att det här ska leda fram till ett ännu mer blomstrande kulturliv i framtiden, säger Anna Meyer.

Evert Taube ger extra krydda åt kryssningen
En nyhet för sommaren är Göta Kanalrederiets Evert Taube-kryssning, för den som riktigt vill gotta sig i svensk sommar. Passagerarbåtskryssningar är en klassiker på kanalen och finns i många olika varianter med olika längd och olika rederier.

En annan klassiker och storsäljare längs med kanalen är de många cykelpaketen. Förra årets succé, en weekend med cykel och yoga i Sjötorp, utökas i år med en cykel och power yoga helg. Längs med kanalen finns också ett stort utbud av andra cykelpaket, i olika längd och med övernattning på hotell eller vandrarhem.

– Många som cyklar längs Göta kanal kommer tillbaka och upptäcker nya områden. Det finns cykelpaket för alla; lyxpaket för den som vill unna sig något extra, lite lättare paket för barnfamiljer och nu också de nya guidade kortturerna vid kanalen i Motala och Söderköping, säger Anna Meyer.

Några höjdpunkter längs Göta kanal sommaren 2011
Läs mer på www.gotakanal.se och www.kulturvag.se

Norsholms Komediteater spelar Mandragola av Nicola Machiavelli – premiär den 28 juli

Brunneby Musteri har Sveriges minsta trädgårdsmässa den 14 maj, under sommaren jordgubbsdagar och äppeldagar.

Vätterakvariet – Sveriges största insjöakvarium – öppnar i Motala hamn i mitten av juni,
www.motala.se/turister

Mat och Möten – stor matfestival med lokalproducerad mat i västgötadelen av kanalen den 8-10 juli i Norrqvarn.

Karlsborgs fästning ”Jakten på den försvunna svenska guldreserven” – en ny upplevelse med 3D-film och dataspel på 180 graders skärmar. Premiär efter midsommar, www.karlsborgsturism.se

Teater i Forsvik – William Shakespeares samlade verk på 97 min.

Guidad kulturpaddling på Göta kanal – heldags kulturpaddling i träkanoter där kanalens historia berättas på ett levande sätt från Töreboda till Hajstorps slussar och tillbaka.

Veteranfordonskvällar i Hajstorp – onsdagar under sommaren, 1/6, 15/6, 29/6, 13/7, 3/8, 17/8.

Evert Taube-kryssning på M/S Diana med skivaktuella orkestern Tira Vento. 31 maj – 6 juni, www.gotacanal.se

Göta Kanal Rock 2011 – artister ombord på M/S Diana turnerar längs med kanalen den 16-21 augusti,
www.gotacanal.se.

Medeltidens djur: experiment, pyssel och lekar för alla barn – Visitor Center i Söderköpings kanalhamn

Hatha yoga och power yoga weekend med cykling längs Göta kanal, www.cykelsemester.se

Guidade turer på cykel längs kanalen i Motala och Söderköping, www.motala.se/turister,
www.soderkoping.se/turism

Resemagasin Göta kanal 2011, ladda hem det på www.gotakanal.se
Läs allt om Göta kanal i sommar på www.gotakanal.se
Läs allt om Kulturvågen på www.kulturvag.se