8 mars, 2011

Islossning i båtbranschen

Nu säljs det allt fler fritidsbåtar igen. Efter några år av trög försäljning i båtbranschen är det nu full fart framåt. Omkring 10 procent upp spår man från Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, att försäljningen ska öka i år. Efter de tre första dagarna på Nordens största båtmässa, Allt för sjön på Stockholmsmässan, bekräftas de positiva tongångarna.

– Jag tror att det är många som förverkligar sina sommardrömmar här just nu för det hörs från väldigt många utställare att de säljer båtar på mässan som aldrig förr. En lång och kall vinter kan nog spä på längtan efter sommardrömmen och naturligtvis spelar det positiva ekonomiska klimatet oss i händerna, säger Thomas Sandberg, projektledare på Allt för sjön.

En undersökning från Transportstyrelsen hösten 2010 visar att intresset för båtar är fortsatt starkt. Antalet fritidsbåtar i Sverige har ökat från 2004 till 2010 med 23 procent till 881 000 båtar. Antalet vuxna människor som utövar båtliv har ökat med 38 procent till 2,5 miljoner och antalet övernattningar(bäddnätter) ökade med 30 procent till 5,7 miljoner under samma period.

En av de båtföretagare i Sverige som skriver under på en islossning i branschen är Bernt Lindquist på Bavaria Fabola Sverige.

– Aldrig tidigare har vi avslutat så många affärer som under de två inledande dagarna.

På den första officiella öppningsdagen sålde vi tio båtar. Med mina över 20 år på mässan har jag aldrig upplevt en så stark inledning på en mässa, säger Bernt.

Björn Sandhaag, på Marindepån i Stockholm, ser också att mässan har börjat mycket bra.

– Det är ett jättestort intresse. I lördags sålde vi klart över förväntan. Vi kan också se en tydlig ökning i intresset för dagturbåtar. De väcker störst intresse. Korta turer över en dag eller två med en övernattning verkar vara det som gäller för dagens nya båtköpare, säger Björn.

– Nej, vi har inte varit med om maken tidigare. Det här blir den genom tiderna bästa mässan för oss. Vi säljer sjökläder, båtskor och sjömode. Speciellt sjömodekläder går som smör i solsken, säger Bengt Nejdebring på Sea Avenue.

Mats Eriksson som är VD på Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, ser att ökningen slår igenom på alla delar inom båtlivet.

– Antalet utövare växer dessutom och en bedömning är att branschen i år, liksom förra året, kommer att öka med ungefär 10 procent, säger Mats.

Info: www.alltforsjon.se

Info: www.sweboat.se

Foto: Gustav Kaiser.