17 mars, 2011

Fortsatt starkt intresse för äventyr

Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan 2011, som pågick 10-13 mars, blev lika stora succéer som förra året. Från torsdag till söndag besökte totalt 66 000 personer Stockholmsmässans tre publikmässor, Vildmarksmässan, Svenska Flugfiskemässan och båtmässan Allt för Sjön.

Mässorna visade upp flera välkända ansikten, från kända äventyrsproffs som Ola Skinnarmo till mer nyblivna äventyrare som Peter Siepen och Martin Stenmarck. Den hedersvärda utmärkelsen Årets äventyrare tilldelades storviltsjägaren Natascha Illum Berg och bergsbestigaren Fredrik Sträng och stipendiet Årets äventyr tilldelades Emil Börner och Oscar Johansson, som avreste till Kina direkt från mässan.

Årets mässor innehöll ett stort utbud av resmål och upplevelser lämpliga för både den nyfikne nybörjaren och den professionella äventyraren. Efterfrågan på upplevelser har ökat vilket Erik Rådström, projektledare för Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan, tydligt känner av.

– Utställarna har noterat ett stort intresse från besökare avseende upplevelsebaserade resmål, säger Erik Rådström. Vi är glada att i år ha kunnat erbjuda ett brett utbud av upplevelseresor. Besökarna har fått möta representanter och fått inspiration från Sveriges alla hörn och världens alla platser.

– Vi har även fått positiv återkoppling från många utställare som haft intresserade besökare i sina montrar, framförallt intresset för de senaste prylarna har varit stort, säger Erik Rådström. Många rapporterar dessutom fortsatt ökad försäljning.

Över 5000 besök på 140 seminarier
Mässornas drygt 140 seminarier var som vanligt populära och lockade över 5000 nyfikna åhörare. Seminarierna innehöll allt från hur man lever ett hälsosamt liv presenterat av Peter Siepen till Ola Skinnarmos expeditioner till när och fjärran.

– Det var härligt att se så många barnfamiljer inspireras av friluftslivet och deras deltagande i olika aktiviteter, säger Erik Rådström.

En särskilt populär aktivitet på Vildmarksmässan var prova-på-dyket där hundratals nybörjare prövade att ta sitt första andetag under vattenytan. Kastbanan inne på Svenska Flugfiskemässan var också välbesökt, liksom Flugbindargatan, där några av världens främsta proffs på flugbindning hade samlats för att visa upp sitt hantverk och inspirera besökare att prova på en ny aktivitet.

Årets äventyr
Stipendiet Årets äventyr tilldelades Emil Börner som, tillsammans med sin vän Oscar Johansson, ska cykla från Sverige till Kina. Emil var med om en tragisk olycka för ett år sedan och bröt ryggen. Med punkterade lungor, stelopererad rygg och ett förlamat högerben bestämde han sig i sjukhussängen för att kämpa hela vägen tillbaka med målet att cykla till Kina.

The Big Trip, som de kallar sitt äventyr, samlar in pengar till Victoriafonden som strävar efter att barn med funktionshinder ska få utöva sina fritidsaktiviteter. The Big Trip påbörjades på Vildmarksmässan då de, nervösa men förväntansfulla, trampade iväg mot Asien. Länk till klippet: http://www.vimeo.com/20959715

Bilden:
Vinnare av Årets Äventyr, Emil Börner och Oscar Johansson, tillsammans med Fredrik Erixon från juryn och Martin Stenmarck, prisutdelare. Foto: Gustaf Kaiser, Stockholmsmässan.