17 mars, 2011

Rekordmånga kryssningsfartyg till Nynäshamn i sommar

Intresset för Nynäshamn som kryssningsdestination har ökat med en rasande fart. Till sommaren anlöper 21 kryssningsfartyg, vilket nästan är en fördubbling jämfört med sommaren 2010. Sommaren 2010 var tolv kryssningsfartyg inbokade under sommarhalvåret.

En del kryssningsresenärer åker vidare till Stockholm men många väljer att stanna i Nynäshamn, vilket innebär ett ekonomiskt lyft för kommunen.

– Varje kryssningsfartyg kommer med cirka 2 000 turister. Det innebär ett fantastiskt lyft för besöksnäringen då varje resenär beräknas spendera cirka 1 000 kronor per person, säger Liselotte Jons, vikarierande marknads- och turistchef på Nynäshamns kommun.

– Vi fortsätter våra satsningar på att öka intresset för Nynäshamn som besöksort. Bland annat möts varje kryssningsfartyg av hop-on hop-off-bussar, seglingstävlingar arrangeras och gästhamnen ska utvecklas. Och nästa år storsatsar vi när kommunen firar att det är hundra år sedan OS-seglingar arrangerades i Nynäshamn, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

På de så kallade “hop-on hop-off-bussarna” hoppar turisterna enkelt på bussen som tar dem runt bland Nynäshamns sevärdheter. Två seglingstävlingar arrangeras, däribland en av Sveriges största – Hyundai Cup. Storslagna planer finns även för gästhamnen och sommaren 2012 blir det storsatsning när kommunen firar att det är 100 år sedan OS-seglingar arrangerades i kommunen.

Under ett par veckor blir det mängder av tävlingar som kommer att locka tävlande från världens alla hörn.

Bland kryssningsfartygen som besöker Nynäshamn till sommaren märks bland annat ”Peace Boat”, som seglar jorden runt med freds- och miljöbudskap.