8 april, 2011

Tvärs över Drakepassagen och vidare runt Cape Horn

Sverige har världsledande forskare som ständigt vidgar våra perspektiv och vår kunskap om geologin. De är viktiga förebilder och bidrar till att föra ut kunskapen om geologi till samhället. Här presenterar SGU maringeologen och geofysikern Martin Jakobsson, Stockholms universitet, som i maj tilldelas det prestigefyllda Petterssonpriset av Geologiska Föreningen.

Martin Jakobsson är en rutinerad polarforskare som färdats över både arktiska och antarktiska vatten. Han är professor i maringeologi och geofysik, tillika specialist på geografiska informationssystem, GIS, så kallad multibeam-batymetri och avancerade 3D-applikationer.

Vad är din drivkraft?
Det är egentligen havet som har dragit mig. Jag började mina studier med inriktning mot maringeologi och geofysik eftersom jag har ett stort surfintresse och ville lära mig mer om havet. Oceanografi fanns inte i Stockholm på den tiden, det blev geologi istället. Jag ångrar inte mitt val en sekund!

Har du något spännande på gång?
Vi får en artikel publicerad i tidskriften Geology i vår. Den har titeln Geological record of ice shelf break-up and grounding line och handlar om hur vi tolkar spåren på havsbottnen i Pin Island Bay, som avslöjar en hel del om förhållandena på västra Antarktis för cirka 12 000 år sedan.

Vem är du privat?
Jag är gift med Inês, som kommer från Portugal. Vi träffades då jag var där och surfade 1989. Vi har två barn, Gustav 13 år och Elias 10 år. Surfing, kite surfing och skidåkning är mina fritidsintressen, som jag utövar lika fanatiskt som forskningen!

Senast lästa bok?
Wally Broeckers The Great Ocean Conveyor: Discovering the Trigger for Abrupt Climate Change.

Vad händer framöver?
Närmast i tiden ligger att testmäta vårt nya multibeam sonar för grunda vatten. Efter testmätningarna ska vi mäta tillsammans med arkeologer runt Birka. Detta blir i maj.

Varför är det viktigt med geologisk kunskap?
Det är bara att öppna tidningen så förstår man. Spenderade förra veckan på National Geophysical Data Center i Boulder Colorado på en workshop med General Bathymetric Chart of the Oceans, GEBCO. Det är vi som sätter samman den batymetriska modell som används världen över ibland annat modellering av tsunamipropagering, och i allt annat möjligt som till exempel Google Earth. Vår workshop för att uppdatera nästa modell ägde rum just då tsunamin drabbade Japan.

Läs Martin Jakobssons skeppslogg från expeditionen med forskningsfartyget Oden till Antarktis i vintras.

Info: http://www.geo.su.se/index.php?option=com_content&view=article&id=391%3Aso2010-log&catid=73%3Aexpeditions-logs&Itemid=174&lang=sv