20 april, 2011

Bredare båt med nytt koncept – Wider 42

För många är den ultimata båten bred och rymlig när de ligger i hamn, men smal och smidig när de kör på sjön. Vi har tidigare presenterat företaget Widers filosofi för att lsöa detta, en idé som bygger på en utfällbar båt. Wider Yachts har ett unikt koncept som gör att den 12,90 m långa båten på bilden här intill kan ha en bredd på 3,32 alternativt 6,60 m. De möjligheter som detta koncept ger är stora.

Den allra första modellen från Wider är en 42 fots öppen daycruiser, utvecklad från idéer av designern Tilli Antonelli i samarbete med Fulvio De Simoni.

Wider 42 är en båt med kraftfulla idéer, byggd för nöje och avkoppling på sjön. Den kan användas på en rad olika sätt, men är främst tänkt som en mångsidig båt som kan anpassas efter de behov som besättningen har för stunden.

För att lösa problemet med utrymme ombord har Wider 42 en lika enkel som genial lösning. Genom ett automatiserat och patenterat system kan båtens sidor skjutas ut vid behov på bara tolv sekunder. Därmed fördubblas båtens durkyta, vilket ger ökad komfort och naturligtvis mer utrymme.

Wider är också noga med att betona båtkonceptets övriga fördelar, till exempel bränslebesparing och låg miljöpåverkan. Konstruktionen har relativt låg egenvikt tack vare moderna material och är mer aerodynamisk eftersom sidorna fälls in när båten flyttas.

En av dem som har hjälpt till med båtens aerodynamik är Mark Wilson, som är en av experterna från World Championship, både klass P2 och klass P1.

Vikt/effektförhållandet hos Wider 42 gör att båten kan nå en toppfart på hela 53 knop och hålla en marschfart på 40 knop med en bränsleförbrukning på “endast” 100 liter i timmen. Motoriseringen består av två stycken Cummins dieselmotorer på 480 hk vardera. Det betyder att båten har en räckvidd på närmare 400 Nm vid 40 knop.

Bland elektroniken ombord, som är kopplad via ett CANBUS-system, finns en Garmin GPSMap 7012 kartplotter med 12,1 tums pekskärm.

Tekniska specifikationer
Längd ö a: 12,90 m
Bredd: 3,50 m
Bredd utfälld: 6,60 m
Djupgående: 0,88 m
Vikt: 8,5 ton
Bränsletankar: 1 000 liter
Motoralternativ:
2 x YANMAR 8LV 2×370 Hp (2x279Kw)
2 x CUMMINS QSB 5.9 2×480 Hp (2x352Kw)

Info: www.wider-y.it