21 april, 2011

Ny blogg med killar på långsegling

Här är en ny blogg med ett gäng killar som precis har tagit studenten och har begett sig av mot USA för att segla i Karibien och sedan hem till Sverige över Atlanten. De har köpt en begagnad Cal på 35 fot från 1974 i Miami och håller nu på att göra de sista reparationerna och förberedelserna för sin resa.

Killarnas första stopp blir Kuba och därefter går seglatsen söderut mot de karibiska öarna. Slutligen kommer de att korsa Atlanten för att återvända till Sverige.

Killarnas egna uppgifter:
Besättningen: Vi är fyra killar från Helsingborg som tog studenten från ProCivitas i Helsingborg i somras. Besättningen består av Filip Peters, Jakob Gelberg, Anton Lucius och William Hallström. Vi håller nu på att uppfylla en dröm som har tärt på oss de senaste året och slutdatumet för detta äventyr är ännu obestämt. Våra befattningar på båten är inte gjutna i sten men ser ut ungefär som följer: William ser med sina kökskunskaper till att vi har mat i magen och är dessutom vår rörmockare. Anton har blivit vår styrman och har en tendens för att bli vår klätterapa när det behövs åtgärdas någonting i masten. Jakob har blivit vår mekaniker, en befattning som har varit och kommer att vara väl till hands i framtiden. Slutligen har vi Filip, som med sina tidigare seglingserfarenheter, om än något begränsade, har blivit båtens kapten.

Rutten: Vi har flygit till Miami och härifrån ska vi nu ta oss till Kuba. Därefter bär det av mot Dominikanska Republiken, Puerto Rico och sedan ner för de Karibiska öarna ända ner till Trinidad och Tobago. Därefter fortsätter vi mot de nederlänska antillerna. På hemvägen kommer vi att besöka Jamaika för att sedan följa gulfströmmen och korsa Atlanten som tar oss hem till Sverige. Vi har fortfarande ännu inte bestämt oss för om vi kommer att ta den sydliga rutten, dvs. via Bermuda och Azorerna, eller om vi ska dra nytta av de västliga vindarna från den nordliga rutten och därmed segla från Newfoundland till Irland.

Finansiering: För att finansiera denna resa krävdes det en hel del jobb. Filip har varit skidlärare i Österrike, William har jobbat på hotell uppe i Norrland medan Jakob har jobbat på IKEA i Helsingborg sedan studenten. Tillsammans har Filip, Anton och William jobbat i Stavanger i Norge på ett slakteri under fem månaders tid.

Hur vi köpt båten: Genom en gemensam vän till oss har vi fått kontakt med Jyrki Auvinen. Han är en finsk kille som driver företaget Nordic Marine i Miami och han har lett oss i rätt riktning under resans gång. Han har hjälpt oss göra båten redo och lärt oss det mesta som har med vår båt att göra. Då Miami är ett Mecca för båtreparationer och utrustning så har vi bunkrat upp rejält med säkerhetsutrustning, motordelar och diverse båttillbehör för att vara föreberedda under resans gång.

Båten: Båten vi har köpt är en amerikansk båt, närmare bestämt en Cal “Cruiser Edition” på 35 fot från 1974.

Reparationerna: Vi gav oss ut på den här resan med en oerhörd optimism vad gäller tiden det skulle ta att göra båten redo. Det är framförallt motorn, en Perkins 4.108 från 1974 som vi numera döpt till ”Irene”, som har spökat. Ju längre in vi kom i motorn desto fler överraskningar hittade vi. Det hela resulterade att vi fick bo på båtvarvet i tre veckor, med vattenslang som dusch och fast food som vår primära matkonsumtion. Vi var också beredda på att båten skulle vara i dåligt skick men vi fick oss alla en chock när vi såg hur mycket städning som behövdes när vi skulle sova i den första natten (det resulterade att vi alla fick sova i cockpiten.) Vår budget har eskalerat och det är oerhört svårt att beräkna framtida kostnader. Den senaste månaden har vi nästan jobbat med båten varje dag från morgon till kväll.

Följ killarna här: www.syacheron.se

Kommentarer

Jyrki Auvinen 21:24:44 2011-04-23

Fair winds my friends!

In case you encounter pirates, remember that they have nothing on Vikings!

You should tell the pirates to put their skirts and some lipstick on, as they are about to get f****d!

Marie Peters 19:25:32 2011-04-27

Be careful out there l