10 maj, 2011

Sveriges första TP52 seglar i Lidingö Runt

En av världens mest avancerade och framgångsrika kappseglingsbåtar, TP52, premiärseglar i Lidingö Runt lördag 14 maj. Den sjufaldige Gotland Runt-vinnaren Thomas Blixt blir först i Sverige med den helt kolfiberbyggda båten TP52. Han utmanar nu svenska eliten efter fem år i Ericssons Volvo Ocean Race-team.

– Båten är vass och har vinnarpotential, hon vann sin klass i senaste Fastnet Race 2009. Lidingö Runt är ingen havskappsegling, men det blir kul att se vad den går för här i Stockholm, säger Thomas Blixt.

Namnet TP52 är magiskt för havskappseglare. Båten konstruerades för den amerikanska tävlingen Transpac mellan Kalifornien och Hawaii. Den blev så framgångsrik att en hel serie startades med en enhetsklass för TP52 i Medelhavet, Audi Med Cup. Där vann svensken Torbjörn Törnqvist, som nu ska delta i America’s Cup, hela TP52-serien 2007. I år ska en annan svensk, Skype-grundaren Niklas Zennström utmana världseliten i samma serie.

I Sverige blir skepparen Thomas Blixt först med en TP52. Efter fem år som skeppare på VO70:an Ericsson 1, som han och teamet seglat med kunder runt hela världen parallellt med Volvo Ocean Race, startar han nu ett eget kappseglingsprojekt i Sverige som bygger vidare på Ericssons framgångar i Volvo Ocean Race. Projektet utgår från att utnyttja kappsegling och TP52:ans potential för att profilera företags varumärke och stärka deras kundrelationer.

– Kappsegling är en oerhört bra plattform för profilering och teambuilding, och att stärka både kundrelationer och varumärke. TP52:an är en upplevelse att få segla på även för dem som aldrig seglat. Den är mycket lik VO70-båten så känslan av att kappsegla på högsta nivå är oerhört stark, förklarar Thomas Blixt.

Sverigepremiären för Blixt Pro Sailing-teamets TP52 sker på lördag i Lidingö Runt, säsongens första tävling för havskappseglare på östkusten. Med sin besättning på 15 seglare, där bland andra segelmakaren Stefan Winberg ingår som taktiker, satsar Blixt på en plats i toppen.