18 maj, 2011

Barn bygger kanoter på Kalmar båtmässa

“Family Boat Building-evenemang” är vanliga i USA, men har förmodligen aldrig genomförts i Sverige. Det vill arrangörerna av Kalmar Båtmässa ändra på. På två dagar ska barn och ungdomar från stadens fritidsgårdar bygga en egen kanot, som de sedan sjösätter och tävlar med på mässans tredje och sista dag.

“Barn bygger kanot” är en av många aktiviteter som hålls i samband med Kalmar Båtmässa. På lördagen blir det t.ex. en seglingsregatta, Calmar Nyckel, som arrangeras av Segelsällskapet Vikingarna. Under helgen blir det också föreläsningar på Linnéuniversitetet, prova-på-aktiviteter för stora och små samt uppvisningar av bl.a. Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen och Brandkåren.

– Det är nog framför allt bredden som gör vår mässa unik, säger projektledaren Maria Sampson.

– Här hittar båtfantasterna de senaste trenderna och tillbehören samtidigt som hela familjen kan ha en rolig dag tillsammans.

Den som vill kan också uppleva historiens vingslag. I Tullhamnen, i anslutning till mässområdet, kan du gå ombord på Kalmars egen medeltidsreplik Aluett och känna hur det var att segla med råsegel. Och varför inte göra ett besök på Kalmar läns museum? Där finns utställningen om regalskeppet Kronan, ett av stormaktstidens största skepp, som kantrade ocn sjönk utanför Ölands kust 1676. Under båtmässan hålls tre olika guidningar.

Navet i mässan är försäljning av båtar och tillbehör och Maria Sampson berättar att listan med utställare hela tiden fylls på.

– Flera av de största båtmärkena finns representerade. Nu börjar vi också få in begagnade båtar. I takt med att de kommer in lägger vi ut annonser på båtmässans webbplats, berättar hon.

Kalmar Båtmässa genomförs för första gången, men tanken är att evenemanget ska bli årligen återkommande. Arrangörer är Destination Kalmar, Marketing by Sampson, Kalmar Marina och Baltic Skeppsfournering.

Tid: 27–29 maj
Plats: Kalmar Gästhamn

Se hela programmet:
http://www.kalmar.com/sv/Evenemang/batmassa/Undermeny-1/

Se listan med utställare:
http://www.kalmar.com/sv/Evenemang/batmassa/Utstallare/

Se båtmärken som finns representerade på mässan:
http://www.kalmar.com/sv/Evenemang/batmassa/Batmarken-pa-massan/

Se listan med föreläsningar:
http://www.kalmar.com/sv/Evenemang/batmassa/Forelasningar/