29 maj, 2011

Viltoft vann kvalplats till Stena Match Cup Sweden

Staffan Lindberg var överlägsen under hela GKSS Spring Cup och hade åtta av sina nio matcher, men i finalen mötte han sin överman i Rasmus Viltoft. Dansken vann med 2-1 och knep därmed kvalplatsen till VM-deltävlingen i Marstrand, Stena Match Cup Sweden den 4-10 juli. GKSS Spring Cup gällde extra mycket i år. Tio startande från fem nationer bespetsade sig på att vinna finalen och en av de sista platserna till årets höjdpunkt, matchracing-VM i Marstrand, Stena Match Cup Sweden.

Men för två unga besättningar från Göteborg gällde det också att visa världen och sina mentor och coach Magnus Holmberg hur mycket de hade utvecklats i elitsatsningen i hans regi.

Viktor Ogeman och Victor Cukierman, 19 år, hade en bra första dag och låg på delad femteplats inför söndagen. Men då var det Ogeman som drog ifrån och slutade på sjunde plats med 4-5. Cukierman hade en tuffare dag och blev åtta med 2-7 i matcher.

– De seglade bra på banan men hade inga riktigt rena starter, men de har absolut seglat på en betydligt högre nivå än tidigare. Det har varit tuff konkurrens, menade Magnus Holmberg, America’s Cup-seglaren som efter 17 Match Cup Sweden sadlar om till att driva ungdomssatsning för nästa generation.

Staffan Lindberg, Finland, var överlägsen med 8-1 i matcher. Dagen slutade inte lika positivt. Arrangörerna strök både kvartsfinal och seminfinal av tidsbrist. Mattias Rahm, Keith Swinton, Reuben Corbett och Rasmus Viltoft låg alla på 6-3, men eftersom Viltoft hade fler vunna matcher i inbördes möten gick han till final mot Lindberg.

Där var han den starkare i den hårda vinden och seglade hem VM-starten i Marstrand med 2-1.

Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av nio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour. Evenemanget pågår på Marstrand 4–10 juli 2011 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.

Info: www.matchcupsweden.com