10 juni, 2011

Svenskt team hårdsatsar i Powerboat-VM 2011

Scandinavian Offshore Challenge är ett svenskt båtracing team som kom fyra i världsmästerskapen 2010. För att ta hem VM titeln till Sverige har organisationen stärkts upp med ny teamchef. Teamet har i dagarna lanserar en helt ny och unik tävlingsbåt, designad av Mannerfelt Design Team från Täby och Sverige. Den nya racingbåten, som är Ocke Mannerfelts ”häftigaste” båt hittills, heter SilverHook GP48.

Ocean Grand Prix UIM Endurance VM är båtracingens motsvarighet till Formel 1, där team från hela världen tävlar i kompressormatade enskrovsbåtar i farter upp till 200km/tim. Båtarna är upp till 14 meter långa, väger uppemot sju ton och drivs av dubbla motorer med häpnadsväckande 1800 hästkrafter tillsammans – 40% mer hästkrafter än i en Formel1 bil. Tävlingen sänds i över 30 länder med över 100 miljoner tittare.

77 Lucas Oil Scandinavian Offshore Challenge nya båt är framtagen efter flera års utvärderingar av båtracing. Båten är designad av Ocke och Ted Mannerfelt. Duon är en av världens mest ansedda konstruktörer och designers av båtar. Motorerna kommer från Sterling Performance och båten är byggd av Mystic. Denna racingbåt finns bara i ett exemplar och har namnet SilverHook GP48 efter teamets förare världsmästaren Nigel Hook och Michael Silfverberg. SilverHook och teamets prestanda kommer att visas för första gången i Världsmästerskapens första tävling i Malta den 11 till 12 juni.

77 Lucas Oil Scandinavian Offshore Challenge är ett Svenskt båtracing team som tävlar i Ocean Grand Prix UIM Endurance World Championship i Evolutionklassen. Världsmästerskapet pågår från april till oktober. Teamet kommer att ha sin bas i Stockholm och Biskopsuddens Marina med filial i Rom och Florida. Teamet ägs av Michael Silfverberg och Martin Ohlsson. I teamet ingår även världsmästaren Nigel Hook som pilot, Janet Wilson som team Manager och Gabriella Willams som finance.

Deltävlingarna i Ocean Grand Prix, hålls ca en gång per månad runt om i Europa och följs av mer än 100 miljoner tv-tittare samt tio tusentals besökare på varje race. Tävlingen körs i två klasser, Supersport (produktion) och Evolution (prototyp), där båtar från bägge klasser tävlar i två separata omgångar – Sprint och Endurance – under en tävlingshelg.

Info: www.socracing.se