14 juni, 2011

Nya Storebro 435 Sun Top sjösatt

Den 7 juni 2011 sjösattes den första båten av nya modellen Storebro 435 Sun Top. Efter leveransprovkörningar och tester skall den sedan levereras till en finsk köpare. Flera båtar ligger i beställning från bland annat Tyskland 435 Sun Top är en modellvariant baserad på Storebros framgångsrika 435 Commander. Båda modellerna har planlösningen under däck gemensamt men det som skiljer båtarna åt är att Sun Top modellen inte har någon flybridge.

Bakgrunden till Sun Top modellen är att Storebro under många år fått önskemål om en båt med 435 Commanderns maximala boendekomfort men med lägre seglingsfri höjd.

Den lägre höjden efterfrågas för att enklare kunna trafikera Europas inre vattenvägar där broar med höjder under 3,5 m ofta begränsar valet av färdväg.

Önskemålet, om en modell utan flybridge, har även kommit från andra håll. Man vill ha stora taköppningar för att under finvädersdagar kunna åka öppet och njuta av sol och fri himmel men skall snabbt kunna stänga till när vädret blir sämre.

Unikt för Sun Top är också det stora soldäcket på salongstaket som lätt nås via en trappa från akterdäcket. Här har besättningen ett fint och insynsskyddat soldäck som ger en ostörd solplats även när båten ligger i hamn. Många kunder har frågat efter detta och genom att förlänga taket har vi lyckats uppfylla deras önskemål.

En seglingsfri höjd på måttliga 3,2 meter med masten nerfälld betyder att 435 Suntop går fritt under många broar och gör båten extra lämplig på kanaler, floder och sjöar i hela Europa. Även det lilla djupgåendet 1,0 meter och det lättdrivna skrovet som ger relativt små svall, är fördelar vid resor på inre och kustnära vattenvägar.

Ombord på 435 Sun Top finns Storebros bekanta, vackra maghognyinredning och de smakfulla, ljusa textilierna. Till årets nyheter för både Sun Top och Commander hör en ny lösning för salongssoffan. Bordet har fått en utfällbar klaff. I kombination med att två lösa sektioner av salongssoffan kan flyttas ut till andra sidan av bordet kan sammanlagt sex personer nu få gott om plats att inta middag samtidigt. Vid behov kan salongssoffan dessutom bli en komfortabel dubbelkoj för tillfälliga nattgäster. På förarplatsen sitter plotter och manöverreglagen inom bekvämt räckhåll för föraren.

Planlösningen i den fina gästhytten erbjuder flera möjligheter. I grunden en minisvit med två fina kojer, bekväm soffa och egen toalettavdelning. Soffan utgör vid behov en tredje 2 meters koj. När maximalt antal kojplatser behövs kan de två tvärskeppskojerna med hjälp av en iläggsdyna bli en 1.7 m bred dubbelkoj och gästkabinen kan då ge sovplats för upp till 4 personer.

Genom sin flexibla planlösning erbjuder Storebro 435 Sun Top förnämlig komfort för en familj med barn, lika väl som för ett ägarpar som vill ha med sina vänner på en avspänd resa i klassiskt elegant båtatmosfär.

Storebrobåtarnas erkänt låga ljudnivå under gång, ger behagliga resor. Vid kanalfart runt 6-7 knop ligger bränsleförbrukningen kring låga c:a 1 liter per Nm och vid behov finns fartresurser med en toppfart på över 30 knop.

Tekniska data:
Längd 13, 2 m
Bredd 3,90 m
Vikt 9 500 kg
Bränsle 1000 l
Vatten 400 l
CE-Kategori B
Antal kojer 6
Motorer 2 Volvo-Penta D6, 274 W (370 PS)

Info: www.storebro.se