1 juli, 2011

Hajsläpp vid Havets Hus inviger Lysekils Västerhavsvecka

Den 4:e juli kl 14:00 invigs Västerhavsveckan i Lysekil. Vi på Havets Hus firar det med Hajsläpp! Sex stycken av Havets Hus småfläckiga rödhajar, tre killar och tre tjejer, ska få prova fenorna på egen hand. Hajarna är födda och uppvuxna på Havets Hus och föräldrarna och småsyskonen får stanna kvar i anläggningen. Hajarna är märkta för att man vid en eventuell återfångst ska kunna få reda på mer om hur de lever.

Även om småfläckig rödhaj, lat. Scyliorhinus caniculus, är en av de vanligaste hajarterna i svenska vatten vet man väldigt lite om den. Tidigare var arten uppsatt på den svenska rödlistan i gruppen DD – kunskapsbrist. Det betyder att de bedöms höra till de hotade arterna men är svår att klassa på grund av att man vet för lite. I 2010 års upplaga av rödlistan är arten inte med men vi vet fortfarande mycket lite om den och beståndet är fortsatt mycket litet jämför med hur det såg ut en gång i tiden.

Genom att sätta ut märkta hajar i det fria hoppas vi på Havets Hus kunna bidra till att öka kunskapen om småfläckiga rödhajars levnadsvanor och migrationsmönster. Sedan 2004 är det förbjudet att fånga och landa småfläckig rödhaj men man har alltid rätt att landa märkt fisk! Men det bästa är förstås om hajen är i så gott skick att man kan skriva upp märkets nummer, längdmäta hajen och sedan släppa tillbaka den i havet igen. Viktigt är att också notera var man fick upp den. När man sedan rapporterar in denna information till Havets Hus eller Fiskeriverket får man en trisslott och ett årskort på Havets Hus som tack för hjälpen.

På Havets Hus i Lysekil lever ett stort antal småfläckiga rödhajar i olika åldrar. Arten lägger ägg, till skillnad mot många andra hajarter som föder levande ungar. Äggläggningen sker året om, och äggen tas omhand på Havets Hus och kläcks i speciella kläckningsakvarier. Efter 9 månader kläcks ägget och ut kommer en ca 10 cm lång unge som legat dubbelvikt de sista veckorna.

Den småfläckiga rödhajen är en bottenlevande hajart som livnär sig på bottendjur som blötdjur, kräftdjur, havsborstmaskar och småfisk. På Havets Hus får de sill, räkor, musslor och bläckfisk. Den småfläckiga rödhajen är nattaktiv, och eftersom hajar är kända för att ha ett utmärkt luktsinne är det mycket troligt att de till stor del finner sin föda med hjälp av luktsinnet. Den småfläckiga rödhajen har dock förhållandevis stora ögon som tyder på att de har förmåga att urskilja föremål även vid mycket svagt ljus.

Invigningen av Västerhavsveckan måndag 4 Juli 2011
Kl. 14.00 Hajarna släpps ut i havet framför Havets Hus

Program Västerhavsveckan på Havets Hus 4-8 juli 2011
Havets Hus har som vanligt ett digert program under Västerhavsveckan.

Förutom vårt ordinarie sommarprogram kommer följande att ske:

Program Västerhavsveckan i Lysekil

Måndag 4:e
Kl 14.00 Invigning av Västerhavsveckan i Lysekil med hajsläpp vid Havets Hus brygga.

Alla dagar:
kl 13-14.30 Sälsafari avgår från Havets Hus brygga.
Pris: vuxna 180kr, ungdom (13år-17år) 140 kr, Barn (5-12 år) 100 kr. Kombibiljett Havets Hus och Sälsafari vuxna 250 kr, ungdom (13år-17år) 190 kr, Barn (5-12 år) 125 kr

Kl 15-16 Tillverka ditt eget krabbfiskespö!
Plats: Utanför Havets Hus, gratis

Kl 16-17 Krabbfisketävling med priser, gratis deltagande

Kl 17-20 1-dags strandskola
Ålder 7-12 år, pris 275 kr, 225 kr för medföljande syskon. Föranmälning krävs

Måndag-Onsdag (4 – 6 juli)
kl 9-12 3-dagars strandskola
Ålder 7-12 år, pris 675kr, 575 kr för medföljande syskon, föranmälning krävs

Tisdag och Torsdag (5 och 7 juli)
13-14.30 Båttur till Lovéncentret Kristineberg
Marinbiolog från Havets Hus finns ombord, pris: 50:- fr o m 12 år, tom 11 år gratis
15-16.30 Exkursion med forskningsfartyget Oscar von Sydow.
Marinbiolog från Havets Hus finns ombord, pris: 50:- fr o m 12 år, tom 11 år gratis

Tisdag- Fredag (5-8 juli)
Kl 10.15 TEMA guidningar i akvariet.
Olika tema varje dag, ex, fiskar, udda djur, aquaaliens, skaldjur. Pris: inträde på Havets Hus, Vuxna 95kr, Ungdom (13år-17år) 70 kr, Barn (5-12 år) 50 kr

Kl 14-16 Havets Hus personal står och visar djur vid klappakvariet.
Ombord på forskningsfartyget Skagerak vid Anderssons kaj

För fullständigt program för hela regionen se www.vasterhavsveckan.se