1 juli, 2011

GORE-TEX Products sponsrar unikt äventyr till havs

Två RIB-båtar, en besättning på sju personer, sex dagar – och en sträcka på runt 800 sjömil. Det är basfakta i Gore Europas senaste sponsringsprojekt GORE-TEX® Arctic Challenge. Den 27 juni skulle det brittiska teamet ge sig iväg på den första dagsetappen från Wick på skottska höglandet. Slutmålet på lördag 2 juli är Rognan i Norge – norr om Polcirkeln.

Det är första gången man ger sig ut på det här äventyret i så små RIB-båtar (Rigid Inflatable Boat). Och det är ingen vanlig dagsutflykt det handlar om – den längsta etappen, mellan Lerwick på Shetlandsöarna och Måløy i Norge, är 230 sjömil. De öppna, sex meter långa Humber-båtarna ger heller inte mycket skydd mot allt vad Nordsjön har att bjuda på i form av iskalla vindar, höga vågor och sjö.

Tanken är att man dels ska testa gränserna för vad RIB-båtarna klarar när det gäller hårda förhållanden, och dels undersöka olika användningsområden.

Att färdas i de små RIB-båtarna gör det bland annat lätt att komma nära naturen. GORE-TEX® Arctic Challenge-teamet ska samla och dokumentera flora och fauna på sin expedition, i samarbete med Net Gain Marine Conservation Zone Project.

I spetsen för den sju man och en kvinna starka besättningen står den brittiske seglarlegenden Pete Goss. Till sin hjälp har han flera slipade off shore- och RIB-veteraner, men det finns också plats för några inte fullt lika erfarna deltagare, däribland en Gore-medarbetare och en journalist från The Daily Telegraph.

– Det kommer att bli stentufft, säger Pete Goss, men fruktansvärt roligt också. Dessutom är de här mindre båtarna perfekta när vi ska utforska de karga skotska kusterna och Nordnorges fjordar på nära håll.

Besättningen bär Musto HPX torrdräkter, med GORE-TEX® Pro Shell-material med Ocean Technology®. Dräkterna har utvecklats i samarbete med Volvo Ocean Race- och Vendée Globe-team, och är sedan länge förstavalet för de seglare som måste utkämpa de allra hårdaste striderna mot elementen. Förutom att de naturligtvis är helt vind- och vattentäta gör de att man kan klara upp till tre timmar i femgradigt vatten.

För att minska miljöpåverkan som mycket som möjligt är båtarna utrustade med bränsleeffektiva Suzuki-motorer. Båtarna ska inte köras fortare än 20 knop vilket minskar bränsleåtgången betydligt.

Följ GORE-TEX® Arctic Challenge:
newsroom.gore-tex.eu/
ribstothelimit.com
Twitter: @ribstothelimit
Youtube: www.youtube.com/user/ribstothelimit