1 juli, 2011

Många svenska segeraspiranter på Marstrand

Bara några dagar innan startskottet för Stena Match Cup Sweden 2011 har ett par svenska elitseglare visat stark vinnarinstinkt, och det finns riktigt goda chanser att pokalen sätts i svenska händer i år. Johnie Berntsson (bilden), Björn Hansen, Mattias Rahm, Anna Kjellberg och Caroline Sylvan är de fem svenska seglare som deltar i årets regatta.

Både Björn och Mattias har tagit hem segern tidigare och Anna Kjellberg har placerat sig på andra plats två gånger. På måndag börjar matchracingduellerna på vattnet utanför Marstrand framför hundratusen nyfikna åskådare.

Björn Hansen, som var förste svenske segrare i Marstrand 2007, vann nyligen World Match Racing Tours deltävling (WMRT) i Korea med sitt nykomponerade Mekonomen Sailing Team och ser ut som en stark segerkandidat för årets tävling. För närvarande ligger han på åttonde plats på Touren och klättrar stadigt i den hårda konkurrensen.

En annan svensk elitseglare är Johnie Berntsson som satsar allt på seglingen i år. Efter en stark prestation på WMRT förra säsongen fick han i år ett Tourkort, som enda svensk. Halvvägs genom Touren har han tagit sig till tionde plats och med ett väl förberett, nysatsande team ser han fram emot Match Cupen.

– Vi har aldrig tidigare haft bättre förutsättningar inför Match Cup Sweden. Vårt Tourkort har medfört att vi fått mycket mer tävlingstid än tidigare år så här långt in i säsongen, vilket vi fick utdelning för i och med fjärdeplatsen i Portugal Match Cup i söndags, säger Johnie Berntsson.

Den tredje svensken bland herrarna är hemmaseglaren Mattias Rahm som även han vunnit pokalen i Marstrand, 2008. Efter att ha visat en otrolig tävlingsanda i GKSS Spring Cup i maj kan Mattias skrälla till ordentligt i årets Match Cup.

Ny konkurrens för damerna
Damklassen seglas sedan ifjol i den olympiska båten Elliott 6m, vilket har attraherat dameliten från hela världen till Marstrand med tanke på nästa års OS. Det svenska OS-hoppet Anna Kjellberg, som seglar för arrangören GKSS, har två andraplaceringar i bagaget från Marstrand.

– Efter att ha kommit tvåa ett par gånger vill vi naturligtvis stå överst på pallen i år, men startfältet ser riktigt tufft ut med idel toppseglare, säger Anna Kjellberg, skipper i Team Anna.

Det femte svenska hoppet i Stena Match Cup Sweden 2011 är unga stjärnskottet Caroline Sylvan, som tilldelats ett wildcard av organisatören. Under hård träning med Keith Swinton har hon visat stora framsteg under våren och kan bli en tuff utmaning för damerna.

Med högljudd support från publiken på klipporna på Marstrand finns alltså stora möjligheter till svenskt jubel på Marstrand 4 – 10/7 2011.

Följ tävlingarna på:
www.matchcupsweden.com

Facebook: Match Cup Sweden

Twitter: MatchCupSweden