22 juli, 2011

Nya AIS-produkter från Raymarine

Raymarine har flera nya AIS-produkter på gång. Bland annat kommer AIS650 Class B AIS Transceiver och AIS350 AIS Receiver att lanseras. De är “skräddarsydda” för att passsa perfekt med Raymarines multifuktionssystem. Både AIS650 och AIS350 är avsedda för såväl motor- som segelbåtar.

Apparaterna jobbar inom VHF-bandet. AIS (Automatic Identification System) gör det möjligt att trådlöst skicka information mellan fartyg och olika trafikövervakningssystem. Med den här typen av AIS-produkter blir det dessutom enkelt att få informationen i en vanlig GPS-kartplotter.

Kommersiella fartyg, oceangående fartyg och alla typer av nöjesbåtar kan utrustas med AIS-mottagare. För fartyg över 300 ton är det dessutom lagstadgat att de måste vara utrustade med den här sortens sändare.

Den nya AIS650 är en Class B sändare och mottagare, som gör att den kan ta del av all information i AIS-nätverk. En finess är ett särskilt så kallat ”Silent Mode” som gör det möjligt att välja var och när informationen ska visas.

AIS650 använder ett SD-minneskort på upp till 2GB kapacitet. Den innehåller en 50-kanals GPS-mottagare.

AIS350 är en enklare enhet med enbart mottagande funktioner. Den är främst avsedd för mindre båtar.

Info: www.raymarine.com