2 augusti, 2011

Dukat för stor seglingsfest i Lysekil

I strålande sol och svaga vindar genomförde de tio besättningarna i Lysekil Women’s Match måndagens träningsseglingar. Nu är allt uppdukat för veckans stora seglingsfest. Från sju nationer i tre världsdelar har tio av världens främsta dambesättningar i matchracing kommit till den bohuslänska seglingsmetropolen Lysekil. Linda Rahm (bilden) är en av skepparna.

De har kommit för att motta folkets jubel från klipporna. De har kommit för att göra upp om 300 000 kronor i prispengar. Men framförallt har de kommit för att i rafflande och publikfriande dueller göra upp om Lysekil Women’s Match, världens mest prestigefyllda tävling i matchracing för damer.

Måndagen ägnade de tio besättningarna åt några timmars träning i viken mellan Släggö och Havets Hus i Lysekil. Där fick de känna på vindarna, strömmarna, vågorna och hur tävlingsbåtarna av typen DS 37 ska hanteras. DS 37:an är drygt 11 meter lång och väger knappt fyra ton. Den fullfjädrade kappseglingsmaskinen tyglas av sex besättningsmedlemmar, var och en med sin specifika uppgift ombord. Och redan under träningsdagen fanns en hel del publik på plats för att följa skådespelet.

Idag tisdag inleds tävlingens grundomgång med de första matcherna i en s k dubbel round-robin. Det innebär att alla besättningar under tisdag – torsdag ska hinna möta varandra två gånger. På fredag ska det vara klart vilka fyra besättningar som har tagit flest segrar, och därmed kvalificerat sig vidare till semifinalen som inleds då.

Lördagen bjuder på avgörandet i semifinalerna, och så förstås den stora finalen. När alltihop är över väntas uppemot 85 000 besökare ha följt Lysekil Women’s Match.

Tio skeppare i Lysekil Women’s Match 2011:
Linda Rahm, SWE
Caroline Sylvan, SWE
Nicole Souter, AUS
Anne-Claire Le Berre, FRA
Silvia Roca Mata, ESP
Cristiana Monina, ITA
Camilla Ulrikkeholm, DEN
Trine Julie Abrahamsen, DEN
Stephanie Roble, USA
Karin Hagström, SWE

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, media och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Tio av världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den sjätte upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem. Stena Bulk, Carpe Diem Beds of Sweden, Sängvaruhuset Sova, Midroc, Phonera och Musto är partners och Lysekils Kommun värdstad.

Radiofrekvens: Mix Megapol 94,6 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Info: www.lysekilwomensmatch.se