5 augusti, 2011

Svenskar i guldläge i Kona One-VM (vindsurfing)

När världsmästerskapen i vindsurfing i Kona One-klassen i danska Nivå går in på sin tredje dag återfinns svenskar i slagläge för guld i såväl herr- som damklassen. Efter sex seglingar ligger 18-årige Adam Holm (bilden) från Stockholm på andra plats i herrklassen efter mycket stabil segling och serien 5-3-3-3-2-(6). Vid förra årets VM i Florida knep han silvret. I ledningen bland herrarna återfinns PWA-legenden (vindsurfingens proffstour) från Danmark Tim Aagesen. På tredje plats ligger 2008 års världsmästare och olympier Björn Holm.

I damklassen är det dubbelt svenskt i topp. Leder gör stortalangen Kajsa Larsson (18 år) från Motala före KSSS Fanny Baumann (19 år) från Stockholm.

– Vi har fått fram en grupp unga talanger som visat sig mycket slagkraftiga internationellt. Förra året tog vi medaljer i alla klasser (herrar, damer och kadett). Våra förhoppningar är minst lika högt ställda i år, säger Anders Göthberg från Svenska Kona One-förbundet.

Seglingarna i danska Nivå har samlat ett 60-tal seglare från tre kontinenter och länder som Kina, Slovenien och USA. Kona One är en entypsklass och en av de snabbast växande vindsurfingklasserna globalt. Brädorna är identiska och segelstorleken avgörs på vikt, allt för att skapa så lika förutsättningar som möjligt och lägga fokus på seglarnas skicklighet.

Mästerskapen avslutas imorgon lördag.