10 augusti, 2011

440-fotare levererad till rysk vodkaoligark

Det verkar inte finnas någon hejd på behovet av riktigt stora yachter. I dagarna har italienska Fincantieri levererat Italiens hittills största yacht till en rysk oligark, verksam inom vodkaindustrin. Yachten mäter hela 134 m (440 fot) och är döpt till “Serene”. Hon är Fincantieris första superyacht och en av världens tio största yachter.

För designen av denna enorma yacht svarar Espen Oeino. Den sjudäckade yachten är bland annat utrustad med en helikopterhangar, två helikopterplattformar, en ubåt med kapacitet att dyka till 100 m (328 fot) djup och en stor swimming pool med sjövatten (kan man inte bada i havet?).

Yachtens ägare är miljardären Yury Scheffler, som har gjort sig en förmögenhet på att sälja Stolichnaya vodka utanför Ryssland. Han vände sig till en av världens största varvskoncerner, Fincantieri, för att få sin yacht levererad helt efter sina förutsättningar. Fincantieri har anläggningar på tio platser i världen, inklusive Italien och USA.

Fincantieri har byggt över 7 000 fartyg. Bland deras internationella yachtprojekt märks “Project Prospect” 70 m (230ft), “Project Goldmine” 75 m (243 ft), “Project Wave” 85 m (279ft), “Project Marco Polo” 102 m (335ft) och “Project Morpheus” 115 m (378ft).

Tekniska specifikationer
Längd ö a: 134 m/439,48 ft
Antal däck: 7
Helikopterplattformar: 2
Helikopterhangar: 1
Mindre båt: 36,07 fot