12 augusti, 2011

KSSS-team utmanar i RC44 Sweden Cup

När en av världens mest prestigefyllda kappseglingsserier, RC44 Championship Tour, kommer till Sverige och Marstrand den 17 augusti finns inte bara ett, utan två svenska team att följa i de täta duellerna. Förutom det erfarna svenska America’s Cup-teamet Artemis Racing har nu KSSS anmält ett lag, som enbart seglar denna deltävling. Totalt är det rekordmånga 16 RC44-team som startar i Marstrand.

De ordinarie teamen består bland annat av tunga namn som Russel Coutts, Paul Cayard, Oracle’s Larry Ellison och Sveriges America’s Cup-utmanare Torbjörn Törnqvist. Trots att det nya svenska KSSS-teamet bara ska segla en tävling har KSSS gjort allt för att sätta samman ett team med den erfarenhet och kompetens som krävs för att kunna utmana de övriga teamen på allvar.

Olle Jo Johansson, med erfarenhet från både OS och America’s Cup, kommer att styra båten. Taktiker blir Magnus Woxén som har seglat jorden runt fyra gånger, senast för Ericsson under Volvo Ocean Race. Rodney Arden, med sex America’s Cup-satsningar i ryggen krönt av seger med Alinghi 2007, tar plats som pitman.

– Eftersom Artemis Racing representerar KSSS vid utmaningen i nästa America’s Cup tyckte vi att det passade bra med ett gemensamt projekt i RC 44 Sweden Cup. Det är ett kul sätt för oss på KSSS att visa hur bra seglare vi har inom klubben. Alla andra team kommer med bättre förberedelser i ryggen men vi ska göra allt vi kan för att segla så bra som möjligt. Sen får vi se hur långt det räcker, säger Magnus Woxén.

RC44 Sweden Cup är den fjärde deltävlingen av sex i RC44 Championship Tour där många av världens bästa kappseglare, bland annat flera team från America’s Cup, deltar i specialdesignade enskrovs 13,5 meter långa RC44-båtar. Besättningarna består av 50/50 proffs och amatörer, teamägare och världsledande affärsmän. De övriga deltävlingarna seglas i USA, Österrike, Italien, Kroatien och på Lanzarote.

Touren har fått se tre olika vinnare efter de tre första deltävlingarna, vilket visar att mästerskapet 2011 är precis så tätt och tufft som en av världens mest spännande internationella kappseglingsserier ska vara.

Info: www.rc44.com