3 oktober, 2011

Mer prestanda i ny Riviera 12 m kabinbåt

Högre effekt och mer design blir det i Rivieras nya 4400 Series II Sport Yacht, som hade premiär för en tid sedan. Volvo Penta-motorerna, som tidigare var standard i den här båtmodellen, har bytts ut mot Cummins och Zeus pods. Båten är en gedigen kabinkryssare på närmare 12 m.

Den senaste nyheten från australiensiska Riviera drivs med Zeus pod drives och dubbla Cummins dieselmotorer på 480 hk styck. Båten förses med en utökad hardtop och mer utrymme i akterkabinen jämfört med föregångaren. Det är också den första i Rivieras Sport Yacht serie som erbjuder stora fönsterrutor som en del av designen. Detta ställer stora krav på båtens konstruktion på grund av allt vatten som kan slå in över framrutorna vid gång i grov sjö.

För designen svarar Rivieras designchef, Neil McCabe. Han understryker särskilt vikten av den nya hardtopen och fönstren i båtens design.

Båten är vidare försedd med LED-belysning och nya textilmaterial för att dämpa ljud och göra båten bekvämare.

Nya 4400 Series II Sport Yacht har vidare en ny förarplats, en instrumentbräda som har klätts med mjukare material än tidigare och en U-formad sittplats mitt emot förarplatsen.

Badplattform kan fås som hydrauliskt nedsänkbar (tillval), något som blir allt vanligare på större motorbåtar. Det är ett visserligen dyrt men härligt tillbehör för alla som vill sitta och plaska med benen när båten ligger still

Enligt Rivieras konstruktör, Alan Dowd, är skrovet anpassat speciellt för Zeus drive med dubbla Cummins 480 hk. Den tidigare modellen hade Volvo Penta IPS som standard, men Riviera anser att den nyare kombinationen är bättre. Den främsta skillnaden är att Volvo Penta IPS har dragande, framåtriktade propellrar medan Zeus är vända åt andra hållet.

Båten har även inbyggda och programmerbara trimplan tack vare Zeus.

4400 Sport Yacht är en storsäljare för Riviera med ett 80-tal sålda båtar sedan 2008. Riviera erbjuder 20 olika modeller från 36 till 85 fot i fyra olika modellserier: Flybridge, Sport Yacht, Offshore Express och Motor Yachts.

Tekniska specifikationer
Längd: 11,73 m
Bredd: 3,83 m
Vikt: 8 900 kg
Djupgående: 0,95 m
Bränsletankar: 800 liter
Vattentankar: 390 liter
Hålltank: 68 liter
Personer: 5
Motorer: 2xCummins à 480 hk med Zeus pods
Generator: Onan EQD 4,0 kW

Info: www.riviera.com.au