11 oktober, 2011

Träffa pirater på Havets Hus i Lysekil

Djuren från Västerhavet har fått sällskap av forna tiders kapare längs Bohuskusten. Varje helg i oktober och varje dag under höstlovet kommer de på besök till Havets Hus. I akvariet finns lämningar från deras framfart och alla barn får gå på skattjakt. För bara ett par hundra år sedan förekom sjöröveri på västkusten även om de mest kända var verksamma i början av 1700-talet, Lars och Ingela Gathenhielm.

Djuren från Västerhavet har fått sällskap av forna tiders kapare längs Bohuskusten. Varje helg i oktober och varje dag under höstlovet kommer de på besök till Havets Hus. I akvariet finns lämningar från deras framfart och alla barn får gå på skattjakt. För bara ett par hundra år sedan förekom sjöröveri på västkusten även om de mest kända var verksamma i början av 1700-talet, Lars och Ingela Gathenhielm.

Karl XII utfärdade det kaparbrev som gav dem rätt att plundra skepp. Över 80 stycken ska Lars ha kapat under sin levnad, en verksamhet som han fru Ingela fortsatte med. Lars kallas även Lasse i Gatan.

Havets Hus egna pirat kommer att berätta lite om dessa historiska kapare samt även slå hål på myter om pirater och sjörövare. Aktiviteterna genomförs tillammans med projektet ”Upplevelsecenter” i Lysekil vars mål är att levandegöra historia och kulturarv genom spännande upplevelser.

På Havets Hus visas Västerhavets djurliv. Färden börjar vid strandområdet och fortsätter genom Västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna. Känn på sjöstjärnor och eremitkräftor i klappakvarier eller inspireras av en guidad tur.

Program 1/10-6/11 2011.
10.00 Akvariet öppnar
12.00 Lördag och söndag, pirater kommer på besök i teatern
12.45 Måndag-fredag, guidning vid klappakvariet
13.00 Lördag och söndag, pirater kommer på besök i teatern
14.30 Tisdagar och fredagar, matning av några av djuren i akvariet
14.30 Måndag, onsdag, torsdag, samt helger, filmvisning i teatern
15.30 Entrén stänger, akvariet är öppet till 16.00.
Vardagarna under höstlovet v.44
12.00 Piraten dyker upp i teatern
13.00 Piraten dyker upp i teatern
14.30 Matning av några av djuren i akvariet

Havets Hus ligger i Lysekil, bland annat känt för friluftsliv och konservindustri. Med Sveriges bästa dykning och klättring i närområdet, fina hamnar för båtburna och Bohusläns vackra granitklippor.
Havets Hus öppnade sommaren 1993. Verksamheten organiserades som egen förvaltning under kommunstyrelsen. År 2005 övergick verksamheten till det kommunägda bolaget ”Havets Hus i Lysekil AB”. Havets Hus i Lysekil AB ägs av Lysekil Stadshus AB som i sin tur ägs av Lysekils kommun. Bolaget driver publikt havsakvarium i Lysekils kommun med verksamhet som har en naturlig anknytning därtill. Ändamålet är att visa och lära om den marina världens djurliv och förhållanden, främst med inriktning på närområdet Västerhavet, samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget skall vända sig till olika besökskategorier såsom skolelever samt aktivt medverka i marknadsföring och turismutveckling för Lysekils kommun.

Info: www.havetshus.se

Bildtext:
Havets hus pirat. Foto: Roger Jansson.