11 oktober, 2011

Klassisk design med Volvo Penta IPS 800

Designern till den här amerikanska båten har lyckats kombinera klassiskt snygga linjer med modern teknik. Båten kommer från Zurn Yacht Design och är försedd med Volvo Penta IPS 800 med joystick, vilket ger en marschfart på cirka 28 knop till den nästan 15 meter långa båten, som har sina rötter i amerikansk båtbyggarkultur.

Grundidéerna och inspirationen till den här 48-fotaren kommer från amerikanska Port Townsend Wooden Boat Festival, där Zurn Yacht Design fick uppfattningen till det här båtprojektet. Den 48 fot långa motorbåten är byggd i en kombination av vinylester och glasfiberarmerad plast med glasfiberväv av typ Corecell.

Under akterdäcket ligger två stycken maskiner typ Volvo IPS 800. Båten har ett effektivt och ganska rundbottnat skrov ritat av Doug Zurn. Enligt pressreleasen har båten en lugn och mjuk gång i sjön samtidigt som den har fartresurser som hos en betydligt mindre båt.

Toppfarten uppges vara 34 knop medan en behaglig marschfart är 28 knop för den som väljer Volvo IPS 800 dieslar. Båten har då en räckvidd på cirka 400 Nm. Den som kan tänka sig en lägre toppfart men vill ha längre räckvidd kan välja något av Volvo Pentas mindre IPS-alternativ.

Bland båtens övriga finesser märks att de stora sidorutorna och rutorna akterut är hydrauliskt manövrerbara. I salongens aktre del om babord finns ett stort pentry, som är den naturliga samlingspunkten ombord. I salongen finns även stor a sittytor och gemenskapsmöjligheter.

Under däck finns tre gästkabiner med dubbelkojer och en stor ägarkabin. Alla kabinerna är omgivna med ”bufferzoner” för att minska störande ljud mellan kabinerna.

Tekniska specifikationer:
Längd ö a: 14,4 m
Bredd: 4,9 m
Vikt: 24 ton
Bränsletankar: 2 300 liter
Vattentankar: 570 liter
Djupgående: 1,20 m

Info: www.salishyachts.com