26 oktober, 2011

Drömvinsten gav Henrik i Landskrona vind i seglen

Över 70 procent av det svenska folket skulle vilja ägna sig mer åt sitt fritidsintresse om de hade möjlighet. Det visar en undersökning som PostkodLotteriet låtit göra i samarbete med Sifo, där 1000 svenskar intervjuats om sina drömmar. För Henrik Larsson i Landskrona innebar storvinsten att han kunde köpa något han drömt om länge – en laserjolle i modellen Black Magic.

Vad skulle du göra om du vann en stor summa pengar? När svenska folket svarar på den frågan i PostkodLotteriets nya Sifo-undersökning säger hela 40 procent att de skulle förverkliga sin dröm.

Det var precis vad Henrik Larsson i Landskrona gjorde när han i somras vann närmare en halv miljon kronor på sin postkod. Henrik har varit intresserad av segling sedan barnsben men aldrig tagit steget att köpa sig en egen båt.

– Jag har levt nära segling hela livet. Jag och pappa byggde till och med en optimistjolle när jag var liten. Efter att ha varit medlem i en lokal segelklubb i flera år väcktes i somras plötsligt idén att köpa mig en egen båt, en laserjolle.

– Jag gillar att man sitter själv i den, man behöver ingen besättning och det krävs inte heller så mycket planering. Man kan sticka ut när som helst, säger Henrik Larsson.

När det kom till modell på båten bestämde sig Henrik för att köpa en laserjolle i modellen Black Magic, vars signum är det svarta skrovet. I den blott 60 kilo tunga båten har Henrik tillbringat många dagar ute på sjön.

– Den här jollen är som ett fullblod, om man nu kan jämföra en jolle med en häst. Men precis som ett fullblod så tar den här båten en dit den vill. Det är en otroligt häftig känsla att ta sig fram utan något mekaniskt, att man bara fäller upp seglet och låter vinden sköta resten, berättar Henrik.

Henrik arbetar heltid som IT-konsult vilket innebär att segling enbart är ett helgnöje. PostkodLotteriets Sifo-undersökning visar att nästan en tredjedel av svenska folket – precis som Henrik – skulle vilja ha mer tid över för sin hobby. Henrik är dock ändå tacksam över den tid han får ombord på sin laserjolle.

– Det är en fantastisk frihetskänsla att segla. Man kommer ut i naturen och är hela tiden så nära havet. Att glida fram på sin jolle en vindstilla dag… det är magiskt. Kanske är det därför modellen kallas för Black Magic.