29 oktober, 2011

Colbings insegel – präglad på skärgård

Fotografen Sören Colbing är en av vår tids allra främsta skärgårdsskildrare. Nu presenteras hans fotografier och konsttryck på hemmaplan i Konstpoolen, en ny konsthall i Nynäshamn. Colbing ställer ut fotografier och konsttryck med motiv från kust, hav och skärgård, men även en del andra bilder. Vi kommer att få se en hel del nytt och den hittills mest omfattande utställning som Colbing har haft.

Sören Colbing fångar naturen som ingen annan, den natur som har präglat honom sedan barndomen. Skärgård, fotografering och båtar blev tidigt viktiga i hans liv. När det gäller båtar är Colbing initiativtagare och idégivare till ”Stora jaktkanoten”, och nu är han aktuell med sitt båtprojekt ”Skärgårdsströvaren” som är en miljöanpassad aluminiummotorbåt. Båtar som ger honom möjligheten att hitta de motiv han söker, året om och på svårtillgängliga platser.

Hans bilder har setts av flera hundra miljoner TV-tittare världen över när bildspelet ”The Archipelago of Stockholm”
visades. Han har erhållit ett antal utmärkelser och priser, till exempel Pandapriset.

Colbing är upphovsman till nio böcker, bl.a. ”Alingens tid”, ”Skärgårdsliv” och ”Kustens pärlor”, och han skriver just nu på sin kommande roman ”Isflickan”.

– För mig är det oerhört viktigt att få möjlighet att skriva, berättar Sören Colbing. Mina bilder visar det som jag tycker är vackert och skrivandet är en sorts motpol. I romanen, ”Isflickan” skildrar jag sådant som jag reagerar starkt på och som jag inte tycker är OK. Om mina bilder är som balsam för själen är romanen närmast att likna vid en spark i magen.

Konstpoolen tycker att det ska bli spännande att få ställa ut dessa vackra och stämningsfulla motiv, där besökarna får känslan av att vara på plats och uppleva dem i verkligheten.

Vernissageä hålls på Konstpoolen, lördag 12 november, kl: 11-17.

Bilderna:
”Blå klipporna”, ”Storskrak”, ”Båt i skymning”
Foto: Sören Colbing.

Info: www.konstpoolen.se