Ny instegsmodell från Azimut på 40 fot

Italienska Azimut-Benetti satsar på en helt ny instegsmodell, flybridgebåten Azimut 40. Det var en av alla nyheter på årets båtmässa i Genua där Azimut, som ingår i världens största koncern för fritidsbåtar (Ferretti Group), verkligen spände musklerna. Den nya modellen är på 12,24×3,86 m.

De italienska båtvarven har det oerhört tufft på sin hemmamarknad. Nybåtsförsäljningen i Italien har sjunkit med uppåt 70 procent det senaste året och är därmed bara en skugga av sitt forna jag.

Trots det finns det båttillverkare med stor framtidstro. Azimut har alltid lagt mycket prestige i sina minsta modeller eftersom de fungerar som instegsmodeller för kunder som senare kan köpa större btåar.

Därmed är den nya 40 fots flybridgemodeller en viktig pekpinne på vad den italienska producenten kommer att göra de närmaste åren. För oss i Norden är 40 fot dessutom en ganska stor båt.

Azimut 40 är byggd för att ge storbåtskänsla, vilket ufformningen av salongen är det bästa exemplet på. Takhöjden är väl tilltagen, vindrutorna är stora och hela designen följer den nya linjen där allt mer liknar en hotelllounge. Dessutom är finischen på alla detaljer och snickerier riktigt hög.

Azimut 40 är utrustad för fyra övernattande passagerare med möjlighet att skapa ytterligare en dubbelkoj i kabinen. Under däck finns två stora kabiner med var sitt badrum.

För att vara en 40-fotare är flybridgen stor med separat solsäng och sittgrupp. Det mest innovativa är ändå den hydrauliska badplattformen, som är standard på Azimut 40.

– Hanteringen av jollar i båtar ned mot 40 fot är alltid en utmaning, men här är detta löst på ett smart sätt. Jollen kan stå permanent badplattformen och hissas ned och upp i vattnet efter behov, säger Bjørn Vidar Lund hos den norska importören, Italmarin AS.

Azimut 40 levereras som standard med 2 x Cummins QSB 5.9 liter på 355 hk, vilket ger en toppfart på 32 knop och en marschfart på 25 knop. Båten kan även levereras med Cummins Easy Docking-system

Tekniska specifikationer
Längd: 12,24 m
Bredd: 3,86 m
Törrvikt: 10,5 ton
Kabiner: 2
Kojer: 4 + 2
Pers: 10
CE: B
Bränsletank: 1100 liter
Motor: 2 x Cummins QSB 5,9l 355 hk
Toppfart: 31 kn
Pris: 3 550 000 NOK
Info: www.italmarin.no