Svensk strumpa bäst i test

Royal Marines spinnaker/gennakerstrumpa har deltagit i ett stort test i den tyska seglartidningen ”Segeln”. De tio mest sålda strumporna deltog. Testarna tog hänsyn till funktion, kvalitet och praktiska detaljer. Royal Marines strumpa blev utsedd till ”Testsieger”, alltså bäst i test, och fick omdömet ”kan stå som förebild”.

Den stora skillnaden mellan Royals strumpa och övriga är den i polyeten formsprutade ovala tratten. Denna är mjukt utkragad både uppåt och neråt för att glida så lätt som möjligt längs med det inneslutna seglet. Vidare förs manöverlinan ut i kanaler vid ena sidan av tratten, vilket gör att seglet disponerar hela utrymmet. Eftersom denna sida också har en utsträckning neråt, så kommer spänningen i manöverlinan att stabilisera tratten så den ej kan tilta ikull vid manövrering av strumpan.

En annan praktisk detalj är de röda och gröna banden med tryckknapp, där man fäster skothornen efter avslutad segling. Det är all ”packning” som behöv innan nästa sättning vilket mer eller mindre omöjliggör timglas vid nästa sättning.

Finns att köpa hos de flesta segelmakare och hos Benns.