26 mars, 2012

Svenska Båtunionen kräver översyn av 0,2 promillelagen

Svenska Båtunionen, samlad i Stockholm till sin årliga Båtriksdag, kräver att regeringen utvärderar följderna av den till sommaren två år gamla sjöfyllerilagen, den så kallade 0,2 promillelagen.

SBU har idag 170 000 båtägare som medlemmar över hela Sverige. Unionen konstaterar i sitt uttalande att den nya lagen uppfattas som integritetskränkande.
Svenska Båtunionen anser att lagen ska anpassas till gällande lagar för övriga nordiska länder, det vill säga 0,5 promille.

Fotnot: Den 1 juni 2010 infördes ny lag med en maxgräns på 0,2 promille alkohol i blodet för att framföra en båt i Sverige.

Mer info:
Bengt Gärde, ordförande Svenska Båtunionen
Tel. 0708-177 141

Kommentarer

Fredrik 09:29:51 2012-03-27

Skärp er! Integritetskränkande? Det är ingen integritetsrättighet att få köra båt med alkohol i blodet. Även 0,2-0,5 promille sätter ner omdömet och reaktionsförmågan. Låt lagen vara kvar! Lägg ert krut på att bekämpa riktiga hot mot båtlivet och dess miljö som till exempel miljöförstöring, strandskyddsdispenser och annan exploatering av skrärgårdarna.

Jim Huzell 10:10:57 2012-03-27

/verkar vara två artiklar i samma ämne/ @ Fredrik. Det är riktigt att reaktionsförmågan sätts ner men det är så ringa att det är försumbart i detta sammanhang. Detta är visat både med forskning, internationell statistik och även med djuplodande koll av båtolyckor med alkohol inblandat i sverige. Så länge man inte orsakar fara för någon annan är en lag typ denna klart intigritetskränkande. Man tar ansvar och omdöme ifrån mig utan saklig grund. Läs vår vitbok så ser du att mina ståndpunkter är sakligt förankrade. www.båtfolket.se