12 juni, 2012

Med uppenbar fara för livet

Varje dag kollar jag mig själv, nyper i öronsnibbarna, klämmer om näsan och drar djupa andetag: Jo då, jag lever. Men enligt vissa stockholmsbaserade forskare vid universitetet därstädes skulle jag nog inte göra det. Jag borde vara gravt förgiftad av otillåtna biocider som kvicksilver och TBT och för länge sedan dragit min sista suck. Varför detta undrar ni förstås?

Älskar man sin båt – bara obetydligt mindre än sin hustru och sina barn – så pysslar man med den ofta.
Bland annat skrapar man och bottenmålar när vårsolen tittar fram.
Tydligen tar vi till vilka metoder som helst för att hålla havstulpaner och annat marint otyg från våra skrov – vi tar inga hänsyn till miljön, vi utmanar ödet och riskerar våra liv, allt för att få en ren botten på båten.
Trots att vissa förbud funnits i många år struntar vi i detta och bryter ständigt – varje vår – mot dessa lagar.
Vi är – kort sagt – några djäkla, självmordsbenägna, miljösvin…

Nej, detta kan bara inte vara sant. Efter många år som förtroendeman inom det organiserade båtlivet har jag en helt annan bild på oss båtälskare:
– Vi hatar gifter.
– Vi kastar aldrig plastpåsar i sjön
– Vi skiter garanterat inte i badviken
– Vi är ytterst sällan – nästan aldrig – berusade under färd (dvs. 0,2 promille)
– Vi hjälper gärna varandra och vinkar glatt till andra båtfarare.

Så varifrån kommer dessa massor av kvicksilver och tennföreningar som stockholmsforskarna hittar på våra båtklubbsområden och redovisar – mycket lägligt – varje vår?
Vore inte det ett rackans bra forskningsobjekt att ta reda varifrån de farliga gifterna kommer ifrån?
Jag har aldrig sett en båtägare smeta kvicksilver på sin båt.
Kanske är det därför jag lever ännu – 80 raska år…

Kommentarer

Mugge Bigge 07:21:14 2012-06-16

Snillen spekulerar.

Nisse 00:25:25 2012-07-19

Kvicksilver användes förr i båtfärg, så att det hittas i hamnar är inte speciellt konstigt. Konstigt är det däremot att båtägare inte verkar viljanfölja de gällande föreskrifterna om vilka båtfärger som får användas var. Det stämmer också dåligt med din första punkt i din lista.

Nisse 10:56:23 2012-07-20

Och att tenn inngått i båtbottenfärg hoppas jag är känt, det är av beståndsdelarna i TBT (TriButylTenn ) som har varit mycket omdiskuterat och numera är förbjudet.

sn 11:20:49 2012-09-14

Om du vore mindre raljant skulle man vara mer benägen att ta till sig det du säger när det innehåller nåt spår av saklighet.

Sneseglaren 16:25:16 2012-09-14

Lasse är raljant för att sätta fingret på sakfrågan. Jag tycker det är värre med alla påståenden som kanaliseras via myndigheter och vissa selektiva sk. miljöorganisationer ut till journalister som numer nästan alltid helt okritiskt publicerar. Var är käll och faktakontroll nuförtiden?

Ola Ljungberg 20:05:58 2012-09-15

Instämmer helt med Sneseglaren.