18 juni, 2012

Svensk dubbelseger på Riddarfjärden F2 VM

Det blev ett fantastiskt Stockholm Grand Prix med en svensk dubbelseger. När vågorna lagt sig strax efter kl 20 på söndagskvällen stod det klart att Erik Stark vann VM racet för F2 och Tobias Söderling vann EM titeln för Formula 4s.

Slaktaris hade sin första pole position i F2, men han kom inte riktigt bra iväg. Bäst gick det för Rup Temper och Stefan Hagin. Erik Stark var väl med, men Hagin var i ledning efter startvarvet.

På andra varvet visade Stark att han hade den bästa toppfarten och klättra upp ur vattnet med båten och for som en raket upp mot ledningen. Hagins motor orkade dock inte med det höga tempot utan drog sig sedan ur på nästa varv. Upp som nya tvåa låg då Temper, jagad av Pål Virik Nilsen som vann det första VM racet.

Det var en hård jakt av norrmannen, som dock slutade på 24:e varvet med att han rullade runt i Stadshus kurvan. Nilsen var ok, men klagade på ont i ryggen och revbenen. Men han tyckte att hotellet var att föredra framför sjukhuset, ambulanspersonalen godtog detta. Anledningen till olyckan var att hydraulstyrningen hade sagt upp sig och när båten fick ett extra kast, så fanns ingen chans för Pål att hålla emot.

F2 båtarna körde under bärgningen runt med Stark som pacebåt. När det blev grön flagg så klarade Stark av anstormningen bakifrån och kunde behålla sin ledning.

Den som annars gjorde bästa omstarten var Tommy Wahlsten, som gjorde ett riktigt ryck och avancerade, från sin tidigare 5:e plats till 2a. När Tommy fick fritt vatten var också han grymt snabb. Under ett par varv så utmanade han verkligen Stark till det yttersta, men till slut så förstod Wahlsten att han behövde riska för mycket för att kunna ta sig förbi Stark.

Det blev en svensk dubbelseger. Var Stark storfavoriten som höll så var Wahlsten helgens jätteskräll. Han har ju kört F2 i många år, även om det varit mycket sparsamt de senare åren, men han har kvar känslan och skickligheten.

I F4s blev det dramatiskt i dagens första start där det är så tätt. Daniel Sparring försökte lite för mycket och gick runt i en baklängesflipp på startrakan. Det gick väl med honom. Annars var hela F4s racet en stor show av Tobias Söderling. Han visade att han var kung av klassen. Vann tidsträning, vann sedan alla heaten. Han har något lite extra och kör klokt och effektivt.
En värdig Europamästare.

VM-deltävling, Formel 2
1) Erik Stark, Sve, 42,02
2) Tommy Wahlsten, Sve 42,06
3) Uvis Slaktaris, Lattv, 42,21
4) Johan Österberg, Sve, 42,25
5) Nick Bisterfeld, Tyskl, 42,27
6) Bimba Sjöholm, Sve, 42,31

Europamästerskap F4s
1) Tobias Söderling, Sve, 1.200p
2) Manuel Saueressig, tysk, 825
3) Edgaras Riabko, Litu, 694,
4) Ada Przybyl, Pol, 694
5) Nikita Lijcs, Lettl, 349
6) Thomas Carlssen, Nor, 335
7) Daniel Sparring, Sve, 300
8) Oskar Samuelsson, Sve 264
9) Niklas Friberg, Sve 182
10) Erik Edin, Sve, 125
11) Jesper Forss, Sve, 93