22 juni, 2012

Sveriges bästa skärgård är utsedd – Stockholms skärgård

På fredag styr många svenskar kosan mot skärgården för att fira midsommar. Men vilken skärgård är egentligen Sveriges bästa? När svenska folket själva får bestämma är Stockholms skärgård favoriten följt av Bohusläns skärgård och Göteborgs skärgård på tredje plats. Det avslöjas i en ny undersökning från webbsidan Utflykt i Sverige.se.

I midsommarhelgen går startskottet för många som ska på båtsemestern. Utflykt i Sverige.se är en webbsida som uppmanar svenskarna att lämna sina egna tips om utflyktsmål över hela landet – exempelvis där det går att fira midsommar eller där det är vackert att lägga till med båten.

För att kartlägga svenskarnas preferenser inför båtsäsongen har Utflykt i Sverige.se genomfört en statistiskt säkerställd undersökning i samarbete med marknadsundersökningsföretaget Yougov. 1023 svenskar har svarat på frågor om både utflykter och om båtliv. Ett svar visar alltså att svenskarnas favoritskärgård ligger utanför Stockholm.

– Traditionellt finns en rivalitet mellan Stockholms skärgård och Västkusten. Därför tyckte vi att det var intressant att låta svenskarna själva lista sin egen favoritskärgård. Det visar sig alltså att Stockholms skärgård är vinnaren följt av skärgården i Bohuslän och skärgården i Göteborg, säger Torbjörn Rolander, talesperson för Utflykt i Sverige.

Hela 28 procent av svenskarna har listat Stockholm som sin favorit. Tvåan Bohusläns skärgård får 14 procent följt av Göteborgs skärgård på åtta procent. Övriga placeringar på topp-5 tas av Blekinges skärgård med sex procent och Orusts skärgård på tre procent.

– På Utflykt i Sverige.se har vi redan fått in flera tips om smultronställen i olika skärgårdar där det vankas midsommarfirande. Men oavsett vilken skärgård man föredrar så kan vi ju hoppas att midsommarvädret blir förlåtande. En vacker skärgårdsmiljö i solsken är svårt att slå – var i Sverige man än befinner sig, säger Torbjörn Rolander.

Utflykt i Sverige är en nylanserad webbsida som samlar svenskarnas egna utflyktstips. På webbsidan kan besökarna både tipsa om sina egna favoriter och läsa tips från andra. Bakom sidan ligger Fondberg och det nylanserade vinet Grand Sud Merlot på 1-liters PET-flaska.

Info: www.utflyktisverige.se

Vilken är Sveriges bästa skärgård?
Alla Kvinnor Män
Stockholms skärgård 28 % 26 % 30 %
Bohusläns skärgård 14 % 14 % 14 %
Göteborgs skärgård 8 % 9 % 7 %
Blekinge skärgård 6 % 6 % 6 %
Tjusts skärgård 3 % 2 % 3 %
Öresund 2 % 2 % 2 %
Luleå skärgård 2 % 2 % 1 %
Fjällbacka skärgård 2 % 2 % 1 %
Oskarshamns skärgård 1 % 1 % 2 %
Sörmlandskusten 1 % 2 % 1 %
Kalix skärgård 1 % 1 % 1 %
Kållands skärgårdar 1 % 0 % 1 %
Mariestads skärgård 1 % 0 % 1 %
Lurö skärgård 0 % 0 % 1 %
Haparanda skärgård 0 % 0 % 0 %
Annat 5 % 4 % 5 %
Vet ej 26 % 30 % 23 %

Bilden:
Bra väder i Stockholms skärgård. Foto: Skärgårdsstiftelsen/Magnus Wegler.