27 juni, 2012

Trådlöst nätverk i bilen, båten, husbilen och husvagnen

Nu går det lätt att sätta upp ett trådlöst nätverk även där det inte finns något eluttag. Det svenska teknikföretaget Dovado har tagit fram en 12/24-voltsadapter till sin USB-router Tiny, som därmed kan användas i stort sett var som helst där man behöver tillgång till internet.

USB-routern Dovado Tiny är nästan lika liten som en tändsticksask. Den kan därför enkelt placeras även i trånga utrymmen i till exempel en båt eller en husbil. Det medföljande självhäftande kardborrebandet gör också att den inte behöver ligga framme eller riskera att ramla ner när bilen eller båten rör sig.

Routern gör det möjligt för flera användare att trådlöst ansluta sina datorer, smarta telefoner och spel-konsoller till en gemensam mobil bredbandsanslutning. Allt som behövs är ett USB-modem för 4G eller 3G samt ett abonnemang.

– Dovado Tiny med 12/24-voltsadapter gör att alla kan får tillgång till en bra internetuppkoppling, även när man är på resande fot utan tillgång till vanligt eluttag, säger Thomas Axaeus, vd på Dovado.

– Routern fungerar dessutom lika bra hemma som på resan. Det är bara att ansluta den till eluttaget när man kommer hem för att fortsätta vara uppkopplad med ett snabbt mobilt bredband. Någon fast uppkoppling behövs därför inte längre.

Första installationen av Tiny-routern är enkel. Den känner automatiskt av vilken operatör som USB-modemet har anslutning till och gör själv alla nödvändiga inställningar. Routern fungerar för både 4G och 3G och har stöd för över 160 olika modem. Dovado uppdaterar dessutom fortlöpande sina produkter med såväl nya funktioner som stöd för ytterligare modem. Uppgraderingarna hämtas gratis från företagets hemsida.

Den nya 12/24-voltsadaptern är specialutvecklad för Dovado och certifierad för företagets routrar. Såväl Tiny-routern som adaptern säljs både av mobiloperatörer och i butik. Pris 250 kr.

Info: www.dovado.com/car