28 juni, 2012

Skiftande förhållanden på VM

Det råder minst sagt skiftande förhållanden vid VM i match racing för damer, som den här veckan seglas i Långedrag. Under onsdagen fick seglarna uppleva både svårbemästrade svaga vindar och hårdare vindar, som gav tuffa matcher.

Förmiddag 27 juni: Skiftande vindar och svåra förhållanden

En underbar morgon – men inte för segling; sol och ingen vind. Så småningom kom en svag sydlig bris så att det gick att starta seglingarna vid tolvsnåret. Ett par matcher fick dock avbrytas och seglas om i mer vind. I den svaga vinden var varje misstag kostbart och svårt att ta igen. När vinden gick på väst och ökade till 6 – 8 m/s blev villkoren lite bättre. Matcherna blev också tätare och mer spännande för de många åskådarna på piren.
Följande fyra seglare från grupp B går vidare till Round Robin Gold som seglas på fredag 29 juni: Silja Lehtinen (FIN), som seglade mycket starkt och vann 7 av 7 matcher, Claire Leroy (FRA) 5, Renée Groeneveld (NED) and Lucy Macgregor (GRB) 4 var. De övriga fyra besättningarna går vidare till Round Robin Silver som seglas 28 juni.

Eftermiddag 27 juni: Hårda, häftiga och härliga matcher

De tre sista omgångarna i grupp A fick toppenförhållanden. En stadig vind kring 7 m/s som växlade mellan väst och nordväst gav funktionärerna i bojbåtarna mycket jobb med att flytta kryssmärket ideligen. Alla matcherna var täta och spännande, men den mest nervpirrande var den allra sista mellan Ekaterina Skudina (RUS) och Anna Tunnicliffe (USA), där det skulle avgöras vem som förblev obesegrad. Det blev Anna Tunnicliffe, så de fyra besättningarna som går vidare till Round Robin Gold på fredag från grupp A är: Anna Tunnicliffe (USA) 7, Ekaterina Skudina (RUS) 6, Olivia Price (AUS) 5 och Sally Barkow (USA) 4. De övriga fyra besättningarna seglar Round Robin Silver för placeringarna 9 till 16 idag, 28 juni.

Foto: Alf Tornberg.