24 juni, 2013

”Sverige” på väg mot 100 knop

En del gillar häftiga leksaker. För den som gillar båtar med stort B måste det här vara den ultimata leksaken. Båten har byggts vid ett känt träbåtsvarv i Holmsund utanför Umeå.

Br. Johanssons Båtbyggeri i Holmsund, som har byggt Båtarnas Båt, S-1 Sverige, håller på att trimma in ett direktinsprutningssystem i de två Rolls-Royce V-12:orna. Motorerna ska skjuta iväg Sverige i hastigheter kring 100 knop.

Med förgasare i motorerna nådde man tidigare cirka 800 hk och 80 knop. Med det nya insprutningssystemet hoppas man nå 1 000 eller till och med 1 200 hk per motor. Därmed borde inte toppfarten 100 knop vara helt orealistisk.

Om båtbyggarna inte kommer upp i 1 200 hk finns alternativet att förse motorerna med kompressormatning för att få ut ännu mer effekt ur dem.

Motorljudet påminner om när någon skjuter med kanon. När en trimmad V-12:a smäller igång övergår motorljudet i ett dovt muller och därefter till ett rytande när gasen dras på. Det kan få en muskelbåtsälskare att bli tårögd av bara ljudet…

Vid provkörningen använde man åtta procent av gaspådraget, vilket gav en fart på 10-15 knop. Därmed är det fortfarande en bit kvar till 100 knop.

Info: http://www.jsbab.se/