16 juli, 2013

“Sverige” nådde 80 knop

S-1 Sverige, byggd av Br. Johanssons Båtbyggeri i Holmsund, är på väg att klara av målet 100 knop. Båten har vid nya testkörningar noterat toppfarten 80 knop. Då var motorerna utrustade med bränsleinsprutning och kompressormatning.

S-1 Sverige finns för tillfället i Stockholm. När ägaren testkörde kom de upp i 80 knop, så 100 knop borde inte vara helt orealistiskt.

Med förgasare i V12-motorerna nådde man cirka 600 hk och 63 knop. Bättre effekt blev det med ett bränsleinsprutningssystem och kompressormatning, vilket lär ge cirka 1 250 hk per motor. Totalt alltså 2 500 hk.

Ett alternativ för att nå upp till 100 knop är att förbättra bränsleinmatningen i motorerna. Idag matas motorerna med fyra bränslepumpar var, men det kan gå att installera fler pumpar och trycka i ännu mer bränsle.

S-1 Sverige har byggts vid Br. Johanssons Båtbyggeri i Holmsund utanför Umeå.

Vid den första provkörningen använde båtbyggarna åtta procent av gaspådraget, vilket gav en fart på 10-15 knop.

Info: http://www.jsbab.se/