5 augusti, 2013

Välbesökta träningsseglingar inför Lysekil Women’s Match

Topprankade matchracingbesättningar från Danmark, Storbritannien, Ryssland, Schweiz, Frankrike, Nya Zeeland och förstås Sverige fick under måndagen ett par timmars träningssegling i DS 37-båtarna som används i Lysekil Women’s Match. Och all publik som gett sig ut på Släggös klippor fick en försmak av veckans underhållning.

Nu väntar några dagars tuffa fighter innan 100 000 dollar i prispengar kan fördelas efter lördagens final. Titelförsvarare i Lysekil Women’s Match är danska världsettan Camilla Ulrikkeholm, som nyligen tog VM-silver i Korea och ligger fyra på Women’s International Match Racing Series:

– Det blir riktigt tufft här i Lysekil i år och vi kan inte ta något för givet. Nu ska det bli skönt att få komma igång och se var vi står, tycker hon.

Brittiska OS-seglaren och världsmästarinnan från 2010, Lucy Macgregor, tyckte att måndagens träningspass avlöpte odramatiskt:

– Ja, det var inga konstigheter trots ett par nya besättningsmedlemmar, så jag ser verkligen fram emot den här veckans seglingar, säger Lucy, som senast seglade på de bohuslänska vattnen 2009 när Lysekil Women’s Match också var VM.

Macgregor vann i våras premiärtävlingen i nyinstiftade Women’s International Match Racing Series i franska Saint Quay de Portrieux, och toppar nu serietabellen medan Ulrikkeholm håller fjärdeplatsen. Tillsammans med svenska Anna Kjellberg utgör de den trio som har chans att ta hem totalsegern i den internationella serien, som efter deltävlingar i Frankrike, Korea, Danmark och USA nu är framme vid finalen i Lysekil. Kjellberg har deltagit i alla seriens evenemang, men seglar nu i Lysekil igen för första gången sedan VM-silvret här 2009:

– Vi har längtat länge efter att få komma tillbaka till Lysekil, och jag tycker det är extra roligt nu när jag kunnat förstärka besättningen med min idol, skrattar Anna och nickar mot Marie Björling Duell, mångårig världsetta och flerfaldig VM-medaljör i matchracing strax efter millennieskiftet. Björling Duell har tagit plats som taktiker i Kjellbergs besättning under Lysekil Women’s Match.

– Det fina med segling är att det alltid finns mer att lära, och nu ska jag lära mig något nytt, kommenterar Marie med ett stort leende.

Startfältet i Lysekil Women’s Match 2013 (skeppare/nationalitet/världsranking):
Camilla Ulrikkeholm, DEN, 1 (titelförsvarare i Lysekil) Lucy Macgregor, GBR, 2 Ekaterina Skudina, RUS, 5 Alexa Bezel, SUI, 6 Claire Leroy, FRA, 8 Anna Kjellberg, SWE, 9 Caroline Sylvan, SWE, 13 Claudia Pierce, NZL, 21 Anne-Claire Le Berre, FRA, 27 Anna Kjellgren, SWE, 39 Johanna Larsson, SWE, 68

Ställningen i Women’s International Match Racing Series inför Lysekil Women’s Match (skeppare/nationalitet/WIMR Series poäng). Macgregor, Kjellberg och Ulrikkeholm slåss om totalsegern.
1. Lucy Macgregor, GBR, 66
2. Anna Kjellberg, SWE, 61
3. Stephanie Roble, USA, 47
4. Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 44
4. Camilla Ulrikkeholm, DEN, 44
6. Caroline Sylvan, SWE, 26
7. Tamara Echegoyen, ESP, 25
7. Klaartje Zuiderbaan, NED, 25
7. Claudia Pierce, NZL, 25
10. Julie Bossard, FRA, 22
11. Katie Spithill, AUS, 19
12. Alexa Bezel, SUI, 17
13. Merel Witteveen, NED, 15
13. Ekaterina Skudina, RUS, 15
15. Nicole Breault, USA, 10
16. Susannah Pyatt, NZL, 9
17. Milly Bennett, AUS, 8
18. Anna Kjellgren, SWE, 7
19. Madeline Gill, USA, 6
20. Anne Marit Hansen, NOR, 4
20. Sung-Eun Choi, KOR, 4
20. Morgane Dréau, FRA, 4

WIMR Series
Evenemangen som tillsammans bildar 2013 års Women’s International Match Racing Series är:
• Saint Quay Women’s Match Racing, seglades den 15 – 19 maj i St Quay, Frankrike. Båttyp: Elliott 6m.
• Busan Cup International Women’s Match Race, seglades den 6 – 9 juni i Haeundae Beach, Sydkorea. Båttyp: Bakewell-White K30.
• Danish Open Ladies Cup, seglades den 20 – 23 juni i Skovshoved, Danmark. Båttyp: J/80.
• New York Women’s Invitational, seglades den 11 – 14 juli i Oakcliff, USA, Båttyp: SM 40.
• Lysekil Women’s Match, seglas den 5 – 10 augusti i Lysekil, Sverige. Båttyp: DS 37.

Lysekil Women’s Match är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i den åttonde upplagan av Lysekil Women’s Match, som arrangeras 5 – 10 augusti av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Lysekil Women’s Match är final i nya Women’s International Match Racing Series, med tävlingar i Frankrike, Korea, Danmark, USA och Sverige. Den internationella seriens prispott på 50 000 USD fördelas i Lysekil.

Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Thun Tankers, med Lysekils Kommun som värdstad.

Info: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik/LWM13.