12 augusti, 2013

Tjörn Runt jubileet inlett i friska vindar

Under söndagen inleddes jubileumsveckan med Tjörn Runt Classic för kölbåtar konturerade 1963 eller tidigare och Stenungsöregattan för jolleseglare. Bilden här intill är dock tagen ett tidigare år under lugna förhållanden.

Tjörn Runt Classic seglades på samma bana som Tjörn Runt och deltagarna fick pröva på att för första gången starta på Stigfjorden. 21 båtar var anmälda, 17 kom till start och 16 genomförde tävlingen. Fyra båtar startade i Skärhamn och seglade en kortare bana.

– Under förmiddagen blåste det västliga vindar och det blev en bra kryss ut ur Stigfjorden. Vi har fått pröva det nya startområdet och vår bedömning är att det kommer att fungera bra även under Tjörn Runt, säger Joakim Kling som är seglingsledare för Tjörn Runt Classic.

Under dagen provade även jolleseglarna vattnen på Askeröfjorden inför Lilla Tjörn Runt. Första Stenungsöregattan ordnades redan 1920 och är en uppskattad tävling för både nybörjare och vana kappseglare. 40 båtar var anmälda, 36 kom till start och 28 genomförde tävlingen.

– För första gången på länge hade vi friska vindar och deltagarna visade på kämparglöd och entusiasm. Många av deltagarna genomförde sin första kappsegling och det är alltid en stor upplevelse för dem, säger Anders Torén som är seglingsledare för Stenungsöregattan.

Resultat Tjörn Runt Classic:
Start Stigfjorden – Håkan Olsson i en Drake, Stenungsunds segelsällskap
Start Skärhamn – Leif Sjögren i en Andunge, Motala segelsällskap
Resultat Stenungsöregattan:
Optimist A – Oscar Engström, Lerums segelsällskap
Optimist B – Rasmus Lindström, Rörviks segelsällskap
Optimist C – Johan Kylebäck, Hjuviks båtklubb
Access – Adam Gedda, Stenungsunds segelsällskap

För fler resultat se www.stss.se