16 augusti, 2013

Klart med nya ägarna till Nord West & Najad

En fastighetsägare före detta verksam i fruktbranschen är den person som tillsammans med Runo Gillholm (Gillholms Marina) har köpt konkursade Nord West & Najad. De båda kompanjonerna står bakom företaget Gold Cup 8881 AB, som officiellt har köpt Nord West & Najad, uppger tidningen Båtbranschen (Sweboats medlemstidning).

Runo Gillholm, som först framträdde som delägare, äger bland annat äger Kornhalls Varv i Harestad söder om Kungälv. Hans kompanjon, Thomas Olausson, har en bakgrund inom fruktimport, men efter att ha sålt den verksamheten har han investerat i fastigheter både på västkusten och i Stockholm.

Thomas Olausson är främst verksam inom tre bolag:
Carrera Fastigheter AB
Fastighets AB Lindome Centrum
Lindome Centrumfastigheter AB.

Gillholms och Olaussons köp av Nord West & Najad kom som en riktig överraskning för båtbranschen. Många trodde att grundaren, Benny Martinsson, tillsammans med någon partner skulle köpa tillbaka företaget efter konkursen. Benny Martinsson lämnade ett bud, men Runo Gillholm gav tillsammans med sin kompanjon det bästa anbudet på det konkursade företaget.

– Detta är den lösning som stod till buds. Den är acceptabel för mig och acceptabel för banken, säger konkursförvaltare Fredrik Tengström på advokatfirman Vinge i Göteborg som handlagt konkursen till Båtbranschen.

– Swedbank i Stockholm, som hade hand om företagets krediter, och jag är nöjda med den här lösningen, men köpeskillingen är hemlig. Benny Martinsson, som grundade Nord West Yachts och drev företaget fram till konkursen, fanns med som en av de slutliga budgivarna men han förlorade affären på upploppet, säger Fredrik Tengström.

Runo Gillholm var inte med bland de ursprungliga intressenterna på konkursboet. Men hans intresse växte efter hand.

– När företaget inte blev sålt i första rundan så blev jag intresserad. Jag har alltid gillat utmaningar, så jag ser det som en intressant affär. Det är grunden, sedan får vi se hur det blir. Jag har dock inte för avsikt att flytta mitt eget företag från Kornhall till Vindön, säger Runo Gillholm.

– Jag lovar inget åt något håll om hur stort Nord West & Najad kan vara i framtiden. Vi pratar helt andra nivåer med personer och antal båtar än innan konkursen. Ska man bygga den här typen av båtar så ska det vara en annan framförhållning än vad den tidigare ägaren hade.

Vid konkurstillfället hade Nord West & Najad stora skulder till en rad privatkunder som hade betalat i förväg för båtar som de hade beställt. Enligt Runo Gillholm har ett tiotal av dessa köp gått tillbaka till konkursboet.

– Konkursförvaltaren har konstaterat att de köp av begagnade båtar som gjordes utan bankgarantier inte håller utan de båtarna går tillbaka till konkursboet. Kunderna är underrättade av konkursförvaltaren, säger Runo Gillholm.

Vad som kommer att hända med Nord West & Najad är därmed synnerligen oklart. Runo Gillholm har inte gått ut med några planer eller visioner. Klart är dock att det kan bli en uppdelning av det välkända båtföretaget på en motorbåtsdel och en segelbåtsdel. Vid konkursen hade företaget cirka 130 anställda och skulder på över 185 Mkr.

Eventuellt kommer nya planer för Nord West & Najad att presenteras under Öppna Varv på Orust, som hålls 23–25 augusti.
Lars-Åke Redéen

Bildtexter:
Den 26 februari försattes båttillverkaren Nord West & Najad AB i konkurs. Efter hot om exekutiv auktion av företaget såldes detta 10 juli till Gold Cup 8881 AB med två delägare, Runo Gillholm och Thomas Olausson.

Runo Gillholm äger och driver Kornhalls Varv söder om Kungälv. Företaget säljer bland annat Windy och Minor.