30 augusti, 2013

Plåta ett k-märkt fartyg i världens största fototävling

Taj Mahal, grekiska amfiteatrar och Draculas slott. Fartygen som k-märkts av Sjöhistoriska museet är i gott sällskap när fototävlingen Wiki Loves Monuments drar igång. – Det visar att k-märkningen är viktig, och att vårt flytande kulturarv är viktigt att bevara, säger Hans-Lennart Ohlsson, chef på Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer.

Den 1 september startar fototävlingen Wiki Loves Monuments, en tävling som fokuserar på vårt kulturarv, som fornminnen och kulturhistoriskt intressanta byggnader. I Sverige ingår även
de fartyg som k-märkts av Sjöhistoriska museet.

– Det är en spännande tävling, med en spännvidd från ruiner till modernistisk arkitektur och fyrar och fartyg, säger Hans-Lennart Ohlsson.

I Guinness rekordbok är tävlingen utsedd till världens största fototävling, och alla är välkomna att tävla. Förra året tävlade över 15 000 fotografer som tillsammans skickade in 350 000 bilder. Tävlingen pågår under hela september och är inledningsvis indelad i landstävlingar. I Sverige kan du tävla i tre kategorier, förutom k-märkta fartyg finns kategorierna fornminnen och k-märkta byggnader.

– Vi är jätteglada över att få vara en del av den här tävlingen. Det känns prestigefullt att tävla i samma tävling med kända, men även okända, monument över hela världen, säger Claes Wollentz, 1:e intendent på Sjöhistoriska museet, och ansvarig för k-märkningen.

En jury utser vinnare i de tre kategorierna, dessutom går de tio bästa svenska bilderna vidare till en internationell final.

– Drömmen är förstås att ett k-märkt fartyg hamnar i toppskiktet i den internationella tävlingen, säger Claes Wollentz.

Förra året skickades det in över 100 bilder av k-märkta fartyg. Priset för bästa fartygsbild gick till Jan Edman för hans bild på M/S Sunnan.

Tävlingen pågår under hela september. Vinnarna utses under hösten.

Var med och tävla – så här gör du!
På Wiki Loves Monuments webbsida kan du skapa ett användarkonto, om du inte redan har ett, och ladda upp dina bilder. Du kan ladda upp bilder mellan 1 september och 30 september 2013. Här finns även en lista över de fornminnen, byggnadsverk och k-märkta fartyg som ingår i tävlingen. Listan över k-märkta fartyg hittar du även på Sjöhistoriskas webbplats.