4 september, 2013

Askeladden P80 Pilothouse – premiär i Oslo

Askeladdens senaste modell – P80 Pilothouse – får sin premiär på Oslos flytande båtmässa, som öppnar på torsdagen. Det är en båt som är inspirerad av den norska tillverkarens så kallade Commuterserie med kabinbåtar med väl genomtänkta inre och yttre utrymmen.

Askeladden P80 Pilothouse är byggd för användning hela året. I Norge finns det en längre tradition av att använda kabinbåtar än vad vi har i Sverige. Norrmännen väljer även ofta lite annorlunda lösningar som till exempel en yttre styrplats på akterdäcket, något som är sällsynt i svenska båtar.

Hela Askeladdens P-serie har tagits emot väl på den norska marknaden. Först ut var Askeladden P66, som har utvecklats till en hel serie med olika båtmodeller byggda på samma skrov. Därefter kom P80 Weekend, som var den första båten i Askeladens nya 8 m serie.

Den senaste, Commuterinspirerade båten är tänkt för marknaden med mellanstora hyttbåtar. Enligt Askeladden, som bygger sina båtar i Polen, har båten bland annat de här fördelarna:

– WalkAround med breda bångbord.
– Rejält akterdäck med självlänsar och fällbara bänkar.
– Stora stuvutrymmen.
– Integrerad fisktank och däckspolning som standard.
– Nedsänkt fördäck med ordentliga pulpits.
– Stor och ljus kabin med skjutbart glastak och dubbla glasdörrar på sidorna.
– Fem sittplatser i färdriktningen med panoramautsikt.
– Förkabin med sovplats för två. Toalett (tillval).
– Plats för tolvtums plotter.

Askeladden P80:s skrov har ordentlig V-botten och maxfarten anges till hela 39 knop. Max motor är 300 hk, men båten kan förses med antingen singel- eller dubbelinstallation, till exempel 2×150 hk.

Tekniska data:
Längd: 7,85 m
Bredd: 2,90 m
Vikt utan motor: 2 250 kg
Personer: 8
Bränsletank: 230 liter
Vattentank: 78 liter
Hålltank: 40 liter
Motor: Utombordare 1 x 200/250/300 hk
Utombordare 2 x 150 hk
Info: www.askeladden.no