11 september, 2013

Marinmuseum i Karlskrona får snart sin nya ubåtshall

Statens fastighetsverk (SFV) uppför just nu Marinmuseums nya ubåtshall på Stumholmen i Karlskrona – en modern märkesbyggnad i stadens historiska örlogsmiljö. Byggnaden, som sluter tätt kring ubåtarna HMS Neptun och Hajen 1, är unik. Inte sedan Vasamuseet byggdes på 1980-talet har ett större fartyg än Neptun byggts in i Sverige.

I slutet av februari 2012 tog Statens fastighetsverk och Marinmuseum gemensamt det första spadtaget till den efterlängtade ubåtshallen på Stumholmen i Karlskrona. Sedan dess sjuder det av aktivitet innanför det röda byggplanket. Byggprojektet, som börjar närma sig sin slutfas, har bestått av två etapper.

– Efter grundläggning och grundkonstruktion sattes ubåten HMS Neptun på plats av Marinmuseum i september förra året, en rejäl utmaning då den väger över tusen ton. Därefter påbörjade vi den etapp vi håller på med nu, att skapa en överbyggnad som sluter tätt kring ubåtens form, säger Harald Pleijel, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Det som utmärker bygget av ubåtshallen är just att det gigantiska museiföremålet HMS Neptun och den mindre och äldre ubåten Hajen 1, ställdes på plats så snart den halvmetertjocka betongplattan var gjuten. Eftersom byggnaden – ritad av arkitekt Björn Malmström på HMXW arkitekter – ska följa ubåtarnas form, är arbetsplatsen trång och svårtillgänglig för de entreprenörer som arbetar på platsen och de måste gå varsamt fram.

Ubåtshallens asymmetriska skal består av stålramar och prefabelement medan yttertaket kläs i rostfri plåt. Många lokala underentreprenörer har möjliggjort SFV:s arbete för att få det speciella taket på plats, plåten är styvare och därmed mer svårarbetad än vanlig plåt – något som kräver stor kunskap.

– Våra skickliga plåtslagare kommer från Kalmar, smeden från Ronneby och de perforerade innerväggarna i koppar har levererats från Karlskrona. Mycket av ubåtshallens arbete kräver stor yrkesskicklighet, det är en fröjd att se hur hantverkarna förvandlar våra ritningar till en vacker byggnad, säger Maria Lundkvist, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Arbetet med den rostfria plåten väntas bli klart i slutet av oktober. Sedan ska de sju meter höga och mycket tunga glaspartierna på plats. Därefter återstår invändiga installationer och golvarbete.

Vid årsskiftet lämnar Statens fastighetsverk över den färdiga byggnaden till Marinmuseum som tar vid för att förvandla hallen till en färdig museiattraktion. Sommaren 2014, den 6 juni, räknar Marinmuseum med att slå upp portarna.

– Det känns fantastiskt att Sverige och Karlskrona snart får sin ubåtshall. Vi tror och hoppas att den kommer att bli ett riktigt lockbete för Marinmuseum. I en fantastisk byggnad kan vi erbjuda närkontakt med en komplett ubåt från kalla kriget och en ny spännande utställning för hela familjen, säger Richard Bauer, museichef vid Marinmuseum.

Kortfakta
Byggherre: Statens fastighetsverk
Arkitekt: Björn Malmström, HMXW arkitekter
Projektering: 2010-2012
Första spadtag: 23 februari 2012
Neptun transporterades till platsen: 4 september 2012
Överlämning till Marinmuseum: 1 januari 2014
Invigning och öppning: 6 juni 2014
Neptuns längd: 49,5 meter
Neptuns bredd: 5,6 meter
Neptuns högsta höjd: 12 meter
Byggnadens volym: 7 000 kubikmeter